Bakanlıktan tuz ve şeker genelgesi

Bakanlıktan tuz ve şeker genelgesi
Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, kamuda çayın tek şekerli ve mümkünse ambalajlı şekilde sunulmasını ve masalardan tuzlukların kalkmasını istedi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 81 il valiliğine ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Şeker ve Tuz Kullanımı ile İlgili Düzenleme’ başlıklı bir genelge gönderdi. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinin bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğu ifade edilen genelgede, “Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır” denildi.

Önlenebilir hastalıklar
Genelgede, aşırı şeker ve tuz tüketimi sonucu; obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkların dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer aldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: “DSÖ, bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5’ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin DSÖ’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu görülmüştür”

Tuzlar poşette
Genelgede, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında tüm kamu kuruluş ve kuruluşlarında alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı: “Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr’lık kağıt poşetlerde halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması şeklinde genelge mevcuttur.”