Bakü’den elektrik ithalatına başladık

Bakü’den elektrik ithalatına başladık
7 Şubat’tan itibaren Türkiye’ye günde 80 megawatt elektrik enerjisi ihracatına başlandığı bildirildi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için milli HES projesi uygulamaya geçirilecek

Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Türkiye’ye elektrik iharacatına başladı. Azerbaycan Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 7 Şubat’tan itibaren, Türkiye’ye günde 80 megawatt elektrik enerjisi ihracatına başlandığı bildirildi. Daha önce, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Azerbaycan’a ülkede elektrik satışı için lisans vermişti. Transit ülke Gürcistan da; elektrik ihracatına katılacak.

Hükümet, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için gerekli olan birkaç projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Türkiye’nin ilk Milli Rüzgar Enerji Santrali’nin (MİLRES), kurulumu geçtiğimiz ay gerçekleşmişti. Bu projenin dışında gerçekleşmesi hedeflenen 3 proje daha bulunuyor. Bunlar arasında yerli HES, güneş santrallerinin kurulumu ve termik santral teknolojilerinin yerlileştirilmesi gibi hedefler olduğu açıklandı.

Milli HES projesi

Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarım ve Üretimi Projesi (MİLHES) ile  birlikte 8,8 MW olan ünite gücünün 10 MW’a çıkması hedefleniyor. İlk yerli HES türbini ve jeneratörünün üretileceği projeyle, 21.5 milyar dolarlık hidroelektrik santral yatırımının önemli bir kısmının Türkiye’de kalması bekleniyor. İkinci proje ise ‘Milli Güneş Enerji Santralları Projesi (MİLGES)’ ile yüksek verimli güneş pili üretimi gerçekleşecek. İlk pilot uygulamanın Şanlıurfa’da yapılması planlanıyor. Termik Santral Teknolojileri Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi Projesi (MİLTES) ise hükümetin üçüncü projesi. Projeyle, yerli kömürlerin elektrik üretimi amaçlı değerlendirilmesi kapsamında, kömür rezervlerine uygun, yüksek verimli, düşük emisyonlu termik santral kazan tasarımı ve imalatı yapılacak. Proje, yerli kömür kaynaklarını enerjide aktif hale getirecek. Bununla birlikte termik santralların rehabilitasyonunda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

 

Bakan: Şebekede dünya beşincisiyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğunda dünyanın en büyük beşinci, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü şebekesine sahip olduğunu söyledi. Akkuyu Nükleer Santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlamasının planlandığını kaydeden Albayrak, bu çerçevede 307 öğrencinin Rusya’da eğitim aldığını açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının özel bütçe, bütçe, kesin hesap ile Sayıştay raporu görüşülmeye başlandı. Komisyon üyeleriyle tek tek tokalaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bütçeye ilişkin bir sunum yaptı. Bakan uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre enerji sektörüne 2015 ile 2040 yılları arasında küresel ölçekte üçte ikisi OECD dışı ülkelerde olmak üzere toplam 68,2 trilyon dolar yatırım yapılacağının tahmin edildiğini kaydetti.