Bal gibi de taraflı

Bal gibi de taraflı

Hazırlayan: Timuçin MERT

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın (...) "cumhurbaşkanlarının parti kimliği olmasının 'tarafsızlığa engel' teşkil etmediğini" de söylüyor.

Cumhurbaşkanlarının bundan sonra aynı zamanda "parti genel başkanı" olması 1960'tan bu yana yeni bir başlangıçtır, doğru, ancak bugünün Türkiye'sinin had safhada kutuplaşmış siyaset ortamında "tarafsızlığa engel teşkil etmediği" doğru değildir.

Tek bir kişi ve tek bir parti tarafından belirlenen HSK'nın atayacağı hakim ve savcıların "tarafsız" olması ne kadar zor ise, parti genel başkanı bir cumhurbaşkanının tarafsız olması o kadar zordur. Partili cumhurbaşkanı olarak "partiler arası uzlaştırıcı bir görev" üstlenmesi mümkün değildir.

Nitekim referandumdan bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ana Muhalefet Partisi ve Lideri'nin çekiştiği ve gündemin bu tartışmalara yoğunlaştığı görülmektedir.

 Her iki lider de 15 Temmuz'un detaylarıyla ortaya çıkmasını istediğini söylüyor.

Oysa "15 Temmuz'un siyasi ayağının ortaya çıkarılması için araştırma komisyonu kurulması" önergesi Ak Parti oylarıyla reddedildi.

Manisa'da 1000'den fazla asker, daha önce Maliye Bakanlığı'nda gıda zehirlenmesine neden olan "Rota" şirketinin yemeğinden 4 ayrı olayda zehirlendi.

Araştırma komisyonu kurulması teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Güngör Mengi Vatan

***

Türkiye'nin gündemi

--------

Türkiye'de bu konuları konuşmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Üçüncü Dünya davranışları olan sert siyasi kavga ve ölçüsüz hamaset, 21. yüzyılda Türkiye'nin yarınları için temel taşı olması gereken bu konuları bastırıyor.

Her şeye rağmen Türkiye Ortadoğu'da en gelişmiş, en eğitimli ülkedir. Daha ileriye gitmek için daha çok eğitim, daha çok bilimsel bilgi, daha çok teknoloji ve tam manasıyla hukuk lazımdır.

Güney Kore deyince akıllara hep eğitim ve teknoloji geliyor. Halbuki 2016 dünya hukuk devleti sıralamasında Güney Kore 19. sıradadır, Türkiye ise 99. sırada!

Hukukta hiç bu kadar düşmemiştik.

Halbuki gelişmiş ve güçlü ülke olmak istiyorsak, eğitim, bilim, teknoloji, hukuk hepsi bir bütünün parçalarıdır.

Taha Akyol Hürriyet

***

Ahbap çavuşlar!

-------

Adalet Yürüyüşü'nün AKP'yi ve siyasi ortağı Devlet Bahçeli'yi endişelendirdiği görülüyor. İki ahbap çavuşların beraberce Kılıçdaroğlu'na saldırmalarından bu anlaşılıyor.

Dünya siyaset tarihi Devlet Bahçeli gibi bir muhalefet lideri görmemiştir. Öyle bir lider ki (!) iktidara cankurtaran simidi olup kendi partisini eritiyor!

Kılıçdaroğlu, sakin ve efendi bir biçimde, Adalet Yürüyüşü'nün 9'uncu gününü tamamlarken:

"Onlara göre ülkede adalet var. Memlekette her şey güllük gülistanlık. Ama topluma bakıyorsunuz, hiç öyle değil. Adalet yok, huzur yok. Gerginlik var. Biz adalet istiyoruz. Onu da eleştiriyorlar. Çünkü yapacakları bir şey yok. Bu ülkeye artık hiçbir şey veremezler. Her gün şehitler geliyor. Ne diyorlardı? 'Referandumda EVET deyin, terör bitecek!' buyrun bitirin. Vatandaş şimdi 'Neden bitirmiyorsunuz?' diye soruyor" dedi.

Kılıçdaroğlu haklı. AKP ile yandaşları koro halinde "EVET derseniz terör bitecek, ülke huzura kavuşacak" diye söz vermişti. Bizim bir kısım vatandaşlarımız da saf saf buna inanmışlardı. Oysa iktidarın ağzından dinledikleri her şey aslında sadece "Reklamlar"dı!

Rahmi Turan Sözcü