Balbay tutuklandı

Balbay tutuklandı
Balbay tutuklandı

10 saatlik savcılık sorgusunda 95 sayfa ifade veren, 6 saat de mahkeme tarafından sorgulanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilci

İKİNCİ DEFA GÖZALTINA ALINDI, İŞLEMLERİ 23 SAAT SÜRDÜ

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Ümraniye soruşturması kapsamında gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Neriman Aydın tutuklandı. Ek ifadeleri alınmak üzere önceki gün polis zoruyla Ankara’dan İstanbul’a getirilen Balbay ile Aydın, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çıkarıldı. Balbay, Ümraniye soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından 10 saat süreyle sorgulandı. Aydın da özel yetkili Cumhuriyet savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder’e yaklaşık 4 saat süreyle ifade verdi. Balbay ile Aydın, sorgularının ardından  tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mustafa Balbay’ın avukatı Akın Atalay, müvekkilinin yorgun olduğu gerekçesiyle sorguya ara verilmesini istedi. Avukat Atalay, sorgulamanın bu şartlarda devam etmesinin uygun olmadığını, bunun Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre geçerli sayılmayacağını savundu. Müvekkilinin 24 saattir yorgun ve uykusuz olduğunu kaydeden Atalay, “Zaten müvekkilim yaklaşık 10 saatlik savcılık sorgusunda 95 sayfa ifade verdi. Dolayısıyla mahkemede hakkını layıkıyla savunamayacağı için mahkemeden böyle bir talebimiz oldu. 23 saat ayakta kalmış bir insan sorulara cevap veremez” dedi.

Metris Cezaevi’nde

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebi reddetti. Kararın ardından Mustafa Balbay, tekrar mahkeme salonuna alındı. Mahkemede yaklaşık 6 saat ifade veren Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Neriman Aydın, ifadelerini alan mahkeme tarafından tutuklandı. Balbay Metris Cezaevine, Aydın ise Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’ne gönderildi.


CMUK 148 ne diyor?
(1) Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilaç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz.
(2) Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.
(3) Yasak usullerle elde edilen ifadeler rıza ile verilmiş olsa da delil olarak değerlendirilemez.
(4) Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hakim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz.
(5) Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın daha sonra Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ne nakledileceği öğrenildi.


TEPKİLER

TGS: Medyayı sindirme faaliyeti

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi  Mustafa Balbay’ın, Ümraniye soruşturması kapsamında gözaltına alınması meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın tutuklanmasını “hukuku zorlayan bir karar” olduğunu öne sürdü. İpekçi, Balbay’ın tutuklanmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “Meslektaşlarımız hiç ilgileri olmadığını düşündüğümüz bir takım çeteleşmelerle bağlantılıymış gibi gösterilerek mağdur edilmektedirler. Bu davalarla ilişkilendirilerek gazeteciler üzerinde bir baskı oluşturulmak isteniyor. Bu bir anlamda bir sindirme faaliyetidir.”


ÇGD: Gazetecilere gözdağının parçası
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da Mustafa Balbay’ın gözaltına alınması tepki gösterdi. Abakay, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Gazeteler ve gazeteciler üzerinde baskıların yoğunlaştığı ve çeşitli şekillerde boyutlar kazandığı biliniyor. Daha önce de uzun süre bilgisi alınan Balbay’ın durumu yazarlara gazetecilere ya da muhaliflere gözdağı vermenin parçası mıdır sorusunu akıllara getiriyor. Ya da iktidarın medyaya bir baskısı gibi görünüyor. Ve arkasında kötü niyet aramak şaşırtıcı olmuyor.”


Çetinkaya: Hukuk kuralı işlemiyor
Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Hikmet Çetinkaya da Türkiye’de hukuk kurulanının işlemediğini savundu. Çetinkaya, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Mustafa Balbay, 9 ay önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 9 aylık süre içinde ne değişti orasını bilmiyoruz. Benim bildiğim Mustafa Balbay’ın toprak altına gömdüğü ne silah vardır, ne bombası vardır. Balbay, Cumhuriyetçidir, Atatürkçüdür, özgürlükçüdür, ulusalcıdır. Bunlar suçsa bilmiyorum. Bu operasyonlarda önce bir şüpheli bulunuyor sonra kanıta gidiyor, oysa hukuk da önce kanıt bulunur sonra şüpheliye gidilir. Bu hukuk kuralı Türkiye’de işlemiyor.”