Balyoz hâkimlerine tazminat davası!

Balyoz hâkimlerine tazminat davası!
Beraat kararının ardından yıllarca hapis yatan, TSK ile ilişiği kesilenler, tazminat davaları açmaya hazırlanıyor

Haber: Fatih Erboz

Balyoz Davası’nda beraat eden askerler devlete değil, mahkumiyet kararını veren hakimlere dava açacak. Emekli Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, yıllardır masumiyet mücadelesi verdiklerini belirterek, “Tazminat davaları açılacak. Bu tazminatlar hukuksuz, yanlış karar veren hakimlere rücu edecek, devlet onlardan alacaktır” dedi. Dursun Çiçek, “Kumpas”ın mahkeme kararı ile mahkum edildiğini ve gerçeklerin ortaya çıktığını söyledi. Çiçek, “Hukuk cinayetleri su yüzüne çıktı. Kartal Adliyesi, tarafsız hakim ve savcılarla buluşunca adil karar ortaya çıktı. Geçmişte sahte verilerle mahkum eden eski hakimleri de bir kez daha kınıyorum. Bundan sonra yaşadığımız hukuksuzlukların hesabını sorma kumpaslardan davacı olma safhasıdır. Süreci başlatacağız” dedi. 

Dişine göre hukuk
Emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, beraat kararının ardından davada yargılanıp hüküm giyenlerin ikamet ettikleri yerlerdeki mahkemelere başvurarak  manevi tazminat davaları açacaklarını söyledi. Muvazzafken tutuklananların maaşlarında hak kaybı olduğunu da kaydeden Erenoğlu, bu konuda da başvuru yapılacağını kaydetti. Maddi konuları önemsemediğini ancak Türkiye’nin geleceğinin çalındığını ifade eden Erenoğlu, şunları söyledi: En son maş aldığımız yere götürecekler ödeyecekler ama ben almayacağım. Hırsızların çaldığı paraları faiziyle ödüyorlar ama bizim maaşlarımızda kesinti yapılıyor, ne kadar kesildiyse onu veriyorlar. Yasa bize çalışmıyor. Dişine göre hukuk var. Bizden önce hukuk yoktu, bizim dönemimizde olmadı, bizden sonra da ne kadar hukuk olacak kanıtlamaları lazım.” 

Sitem ettiler
Bu davayla TSK’ya  özellikle de Deniz Kuvvetleri’ne darbe vurulduğunu ifade eden Erenoğlu, “Bu işin içinde siyasetçi, gazeteci polisi, yargıcı, savcısı vardı. Her şey biliniyordu. TSK’da komuta kademesin de olmayan hukuka saygı göstergesi altına girmeye çalıştı. Olmayan hukuka saygı örtüsü altında bir şey yapamadılar. Bir çok şey boş çıktı. ’Aldatıldık, safmışız’ derken ’ne isterlerse verdik’ de dediler. Aldananlara aldanacak kadar saf değiliz” diye konuştu. 

Yargılanmalılar
Deniz Kurmay Albay Ali Yasin Türker de halen muvazzaf olduğunu anımsattı. Yeni bir yaşam kurmak için çalıştığını vurgulayan Türker, “Muvazzaf bir askerim bu hüküm ortadan kalktı, bundan sonra yaşantımızı tekrar kurmaya çalışacağız. Kişisel beklentimiz bu. Toplumsal olarak beklentim ise bu ihaneti yapanların adalet önüne çıkartılıp yargılanması olur. Tutuklu olmamızdan dolayı yasal haklarımız var. Haklarımızı arayacağız” dedi.