Bangladeş’ten Türk yatırımcılara çağrı

Bangladeş’ten Türk yatırımcılara çağrı
Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu Borhan Uddin, Türk yatırımcıları ülkesine yatırım yapmaya çağırarak, “Biz ülke olarak yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. O yüzden Türk yatırımcılara sesleniyorum: Ülkemize gelip yatırım yapın, pişman olmayacaksınız” dedi.

33. büyük ekonomi

Uddin, Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi. İki halkın köklü tarihi ve kültürel temellere sahip olduğunu ifade eden Başkonsolos Uddin, Bangladeş halkının Atatürk’e büyük bir saygı ve hayranlık duyduğunu söyledi. Bu sevgiden dolayı Bangladeş’in ulusal şairi Kazi Nazrul İslam’ın 1921’de yazdığı “Kemal Paşa” başlıklı şiirin, okul kitaplarında yer aldığını, başkent Dakka ile Chittagong şehrindeki iki bulvara da “Kemal Atatürk Caddesi” adı verildiğini vurguladı. Başkonsolos Uddin, Dünya’nın 33’üncü büyük ekonomisi olan Bangladeş ekonomisinde tarımsal ürünlerin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Temel tarımsal üretim mallarımız pirinç, çay ve jüttür. Bangladeş’in ekonomik yapısı son yıllarda hızlı bir değişim gösterdi. 2010 yılı içinde sektörel dağılımda tarımın oranı yüzde 20’ye kadar geriledi. Geçen yıl milli gelirin yüzde 50’si hizmetlerden, yüzde 30’u sanayiden elde edildi. Bangladeş’in başlıca ihraç malları, örme hazır konfeksiyon, dokuma hazır giyim, jüt ve jüt ürünleri, dondurulmuş su ürünleri ve deridir. Öte yandan, Bangladeş; yurt dışından başlıca sermaye malları, petrol ürünleri, tekstil kumaş ve maddeleri, ham pamuk, yemeklik yağ, kimyasallar ve tarım ürünleri ithal ediyor” diye konuştu.

Bangladeş’te kişi başına düşen milli gelirin 1300 dolar olduğunu aktaran Uddin, gelecek beş yıl içinde bu rakamın daha yükseltilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Başkonsolos Borhan Uddin, Çin’den sonra dünyanın en çok tekstil ürünü ihraç eden ikinci ülkesi olduklarını belirterek, bunu eczacılık, gemi inşası ve enformasyon teknolojilerinin takip ettiğini bildirdi. n Salim Yavaşoğlu