Bankacılıkta kadın operasyonu

Bankacılık dünyasına yeni bir kadın müdür geliyor. Bankacılık kulislerinde Türkiye'nin en eski ve büyük bankalarından birinin başına bir bayan genel müdürün geleceği konuşuluyor.

Türkiye'de istatiksel olarak baktığımızda 197 bin bankacı var ve bunların yüzde 53'ü kadın bankacılardan oluşuyor. Şube bazına baktığımızda ise bu oranın yüzde 70'lere çıktığı dikkat çekiyor. Bu kadar yoğun kadın çalışan bir sektörde erkek yönetici egemenliği var.

Yani kadınların ağırlıkta olduğu bir sektörü erkekler yönetiyor.

Bankacılık sektöründe kadın yöneticiler yok değil ancak bunların yükselebildikleri yer en fazla genel müdür yardımcılığına kadar. Erkek yöneticiler maalesef genel müdürlük koltuğunu kadınlara kaptırmıyorlar.

Bugüne kadar bu konuda en iyi örnek ING Bank'ın Genel Müdürü Pınar Abay. Ing Bank'ı Abay yönetiyor.

Ancak bankacılık kulislerinde şu günlerde ilginç iddialar dolaşıyor. Bu iddiaya göre, Türkiye'nin en eski ve en büyük bankaları arasında yer alan bir kuruluşun başına da bir kadın geçecek. Halen aynı bankada genel müdür yardımcısı olarak görev yapan bu yöneticinin birkaç ay içerisinde genel müdürlük koltuğuna oturmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor.

Bu bayan genel müdür yardımcısının koltuğunu elinden alacağı genel müdürün ise artık bunu iyice benimsemiş olduğu iddia ediliyor. Hatta banka ile ilgili çok önemli kararlarda bu genel müdür yardımcısına başvuruluyor.

Nitekim bankanın yapısal değişikliği konusunda da bu genel müdür yardımcısı hanımın projesi devreye sokuluyor.

Bireysel bankacılığı kısmen bitiren ve bazı şubeleri birleştirecek bu proje ile ilgili bankadan neredeyse hiç kimsenin fazla bir bilgiye de sahip olmadığı konuşuluyor. Bankacılık kulislerindeki iddialara göre, bu genel müdür yardımcısı hanım, banka ile ilgili gelişmeleri ortaklara direkt aktarıyor.

Yarının ne getirip getirmeyeceği pek bilinmiyor ama bilinen bir şey var ki, bu bayan genel müdür yardımcısının bu yıl içerisinde o genel müdür koltuğuna oturacağının neredeyse kesin olduğu.

Eski genel müdürün akıbetine gelince, onun bir süre banka yönetiminde kalıp sonra Ege'de yaşayacağı da söyleniyor.

ING Türkiye'den transfer

Geçen hafta ING Bank'tan ilginç bir haber geldi. Bugüne kadar hep yurt dışından yönetici transfer etmeye alıştığımız için gelen bu haber bizi şaşırttı.

ING Bank Türkiye'de "KOBİ ve Bireysel Kredi Tahsis Genel Müdür Yardımcısı" olarak görev yapan Murat Sarı, "ING Grubu Bireysel Krediler Global Başkanı" olarak atandı. Başarılı bir bankacılık geçmişi olan Murat Sarı'nın bu çok önemli bir göreve atanması, Türk bankacılığı açısından çok önemli.

Türk bankacılık sektörü son 10 yılda bireysel bankacılık anlamında dünyanın en önde gelenleri arasında yer alıyor.

Özellikle de 2010 yılından sonra geliştirilen ürün ve pazarlama yöntemleri bankacılık sektöründe en önemli gelir kalemi olarak karşımıza çıkıyor.

Hollandalı ING, Murat Sarı'nın tecrübelerinden faydalanacak.

Yazarın Diğer Yazıları