Bankalar, 3 milyar liralık alacağı şirketlere devretti

Bankalar, 3 milyar liralık alacağı şirketlere devretti
Varlık yönetim şirketlerinin bankalardan devraldıkları borç tutarı son bir yılda ikiye katlandı.

Bankaların söz konusu şirketlere devrettiği kredi tutarı 2013’te 3 milyar lira iken, 2014’te bu rakam 6 milyar liraya çıktı. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Güvenal, bankaların tahsilde zorlandığı ve üyelerine devrettiği kredilerle ilgili kişi sayısının toplamda 1,5 milyonu bulduğunu söyledi. Bankaların tahsil edemedikleri kredi borçlarını başka şirketlere devretmesi için 2003’te yasal bir düzenleme çıkartıldı. 
Bu çerçevede kurulan varlık yönetim şirketleri ancak 2007’de faaliyete geçti. Bu firmaların çatı kuruluşu olan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Güvenal’ın verdiği bilgiye göre halihazırda bu çerçevede faaliyet gösteren 10 şirket var. 

Ödenemeyen borçlar
Yaptıkları işi, “Borçlu bankalar ile anlaşıyor, borç alıyor. Bankalar bu borcu tahsil edemiyor, yerini bize bırakıyor. Biz, bankalara verilen taahhüdün ötesinde bir şey talep etmiyoruz, edemeyiz. Bankaların borca uyguladığı faizi aşan bir faiz uygulayamayız.” diyerek özetleyen Güvenal, bankaların varlık yönetim şirketlerine 18-24 aydır tahsil edilemeyen kredi ve kredi kartı borçları ile 3 senedir tahsil edilemeyen kurumsal kredileri devrettiğini aktardı. Bu çerçevedeki toplam rakamın 2013’te 3 milyar lira iken 2014’te de 6 milyar liraya çıktığını belirtti.