Bankalar kurtaramaz, batırır!

Daha anlaşılır bir şekilde ifade edecek olur isek; "Trabzonspor içine düştüğü maddi krizden, bankaları kullanarak, yani faizle krediler temin ederek çıkması, kurtulması mümkün değildir" dememiz gerekiyor.

Bizi öncelikle Trabzonspor ilgilendirir ancak genel de kulüplerin kapılarına dayandığı bankalardan uzaklaşarak ekonomik krizden çıkmaya çalışmaları gerekir. Belgesi de Trabzonspor'un mali tablosudur.

Demek ki, onun-bunun, bakanın-cumhurbaşkanının kapısına giderek, bankalardan kredi temin etmek için tavassutta bulunmaları istemek, aslında Trabzonspor'a iyilik değil, en büyük kötülüğü eylemek olmuştur. Daha net bir ifadeyle, "banka kredisiyle günü kurtarmak, yakın bir geleceği bile batırmaktır" da diyebiliriz.

***

Trabzonspor'un gelinen nokta ki kurtuluş reçetesi için yol haritasını sıralayacak olursak, en başa  "bankaların kapısına zinhar uğranmayacak" ibaresini yazmamız şarttır. Ardına da transferlerde "ayak yorganına göre uzatılacak" denilerek, kendi ve yakın kaynakların kullanılması konmalıdır.

Para pul işini iye bilen, Trabzonspor'un parasını, kendisininki gibi olmayı bırakın, onun on kat daha üzerinde dikkatli bir şekilde kullanan Başkan Yardımcısı Ertuğrul Doğan'ın uzmanlık ve yatırım alanı da olan enerji ve gayrimenkul sektöründe projeler üreterek kaynaklar sağlanmalıdır.

Yani, geleceği olan, kaynağı sağlam, üzerinde faiz baskısı bulunmayan temeli sağlam gelirler ile Trabzonspor'un yakın geçmişi temizlenip, geleceği de çok yakın bir zamanda olmasa da 5-10 yıl da borçlardan arındırılmış hale getirilebilir. Getirilmelidir. Bu yol ve yöntemleri, projeleri hayata geçirerek getirmekten de başka çare yoktur.

***

Tabii:

"Azdan az, çoktan çok gelir" felsefesini bir kenara koymamış;

Söz konusu Trabzonspor olduğunda elini cebine atmasını bilmeleri;

Tribünlerde bedava oturarak değil, azami para vererek tezahürat yapan;

"Trabzonsporlu işadamı" olmayı, kazancının düzenli olarak bir bölümünü kulübe verme ile saymaları;

Devlet-i Ali'de makam ve mevki sahibi olanların da, tez zamanda tükenecek hazır parayı bulma yerine, kaynaktan durmadan akan su misaline döndürmeleri gerekir.

***

Ez cümle; birinci öncelik kimilerinin, bu sistem içinde "yasal tefeciler" olarak nitelediği bankaların kapısına "kredi istiyoruz" diye gitmeye son verilmesidir.

Onun ardına da konulacak; "Kalıcı ve kaynaklı projelerle faizi olmayan sabit kazançlar" üretilmesidir.

Bir de, "transfer politikası ile zar zor elde edilen gelirlerin çar çur" edilmemesidir.

Yazarın Diğer Yazıları