ÖSO, IŞİD’le savaşma cesaretini çoktan yitirdi

ÖSO, IŞİD’le savaşma cesaretini çoktan yitirdi
Suriyeli Türkmen yetkili Cevizci “Psikolojik yorgunluk yaşayan ve cesareti çoktan kırılan Özgür Suriye Ordusu bölgeden çekildi” dedi

Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, IŞİD’in son saldırılarından önce bölgede kontrolün Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) elinde olduğunu ifade ederken “Ancak ÖSO psikolojik yorgunluk yaşıyor ve IŞİD’le çatışma cesaretini yitirmiş olması nedeniyle bölgeden çekildi” dedi. ÖSO, stratejik Azez bölgesinde hem Beşar Esad rejimine, hem de IŞİD’e karşı savaşıyordu. IŞİD’inÖncüpınar sınır kapısının yakınında bulunan Suriye-Türkiye sınırındaki Azez kasabasına ulaşmasıyla bölgedeki çatışmalar yoğunlaştı. IŞİD militanlarının 2 gün önce Soran kasabasını ele geçirip Kilis’in karşı tarafında kalan Azez’e doğru ilerlediğini belirten Cevizci, “Şu ana kadar 8 köyü ele geçirdiler. Son olarak bir Türkmen köyü olan Yelbaba’yı ele geçirdiler” diye konuştu. IŞİD’in saldırıları nedeniyle yaklaşık 2 bin 500 Türkmen ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Cevizci “Türkiye sınırının kapalı olması nedeniyle şu an için sınıra doğru yönelmediler. Ancak Türkiye’ye geçmek istiyorlar” dedi. Cevizci, Ankara’nın da Türkmenlerin sınıra gelmesi halinde kapıları açmak için hazır olduğunu ifade ettiğini duyurdu. ÖSO’nun bölgeden çekilmesiyle birlikte ilerleme sağlayan IŞİD, Tel Rıfat ve Mera civarında çatışıyor. IŞİD’in saldırısından önce Halep’e yönelik kapsamlı bir harekata hazırlanan ve çok sayıda Esad rejimi karşıtı örgütü barındıran Şam Cephesi, Halep operasyonunu askıya aldı. Cevizci, Türkmen milislerin de IŞİD’e karşı savaştığını hatırlattı.

Yardım gelmedi

IŞİD’in son saldırılarına karşın ABD öncülüğündeki koalisyonun Türkmenlerin IŞİD’le çatıştığı bölgeleri hiç hedef almadığını da vurgulayan Cevizci, “Koalisyonun amacı PYD’yi (PKK’nın Suriye kolu, Demokratik Birlik Partisi) meşrulaştırmaktı. Ayrıca bölgede El Nusra’nın da bulunması nedeniyle hava operasyonlarından kaçındılar” şeklinde konuştu.