Bankaların mesajla kredi oyunu ürkütücü

Bankaların mesajla kredi oyunu ürkütücü
‘Krediniz hazır’ tarzı bankaların kısa mesaj bildirimleri can yakmaya başladı.

Tüketici Kanunu’nda “Kredi talep edenin bankaya şahsen başvurması gerekir” maddesi olmasına karşın, bankalar mesajla tüketiciye otomatik olarak kredi kullandırıyor


Tüketici kredisi kullandırmak için agresif yöntemler kullanan bankalar, SMS’le binlerce kişiyi borçlandırdı. Bankacılar “Bu yöntem yasal değil” dedi. Bankaların ‘krediniz hazır’ tarzı kısa mesaj servisi (SMS) bildirimleri can yakmaya başladı. Tüketici Kanunu’nda “Kredi talep eden kişinin bankaya şahsen başvurması gerekir” maddesi olmasına karşın, bankalar SMS mesajlarıyla otomatik olarak kredi kullandırıyor.  Özellikle 2009’dan sonra küresel sermayenin Türk bankalarına akmasıyla ellerinde bulunan yüklü miktardaki parayı satmak için her yolu deneyen bankalar, bu konuda çalışanlarına da ‘mobbing’ uygulamaktan kaçınmıyor. 16 yıllık bankacıyken bu tür baskılara boyun eğmediği için şube müdürlüğü görevinden atılan Önder Karaçay, yaşananları anlattı. Hafta sonları bile çalışmaya zorlandıklarını ve merkezden gelen ‘sorunsuz müşteri’ listelerine göre kredi için SMS attıklarını söyleyen Karaçay, “SMS’le bildirilen krediyi almak için müşterinin şubeye gidip imza atması gerekiyor. Bunu bilenler istemiyorlarsa şubeye gitmiyor. Ancak, bilmeyen o kadar çok insan var ki, çoğunluğu kredi çıktı diye gidiyor. Bu kişilerin kredi belgelerindeki tarih, şubeye geldikleri günden önceki döneme göre yazılıyor. Yani tüketici daha önce şubeye gelerek başvurmuş gibi gösteriliyor” dedi.
SMS’le talep geldi
Kendisini işten atan bankadan SMS’le kredi talebi aldığını belirten Karaçay, “12 Eylül 2012’de beni işten çıkaran bankam, birkaç ay sonra yazılı talebim olmadan Bankalar Kanunu ve Tüketici Yasası’nı ihlal ederek adıma 171 bin 300 TL konut, 75 bin TL taşıt, 15 bin TL ihtiyaç kredisinin ön onayının yapıldığını SMS ile bildirdi. Oysa aynı banka 16 yıllık çalışanı olarak beni haksız yere işten çıkarmıştı. İşe iade davamı kazandım. Yargıtay’a gitti. Banka yüzde 100 suçlu bulundu. İşe geri çağırmadılar. Maddi karşılığı tarafıma ödendi. Çalıştığım yıllarda kullanamadığım yıllık izinlerle ilgili hâlâ haklarımın tamamı tarafıma ödenmedi. ’Ödememe kararı aldık, biz büyük bir bankayız. Ne yapmak istiyorsan yap dediler” şeklinde konuştu. Karaçay, çalıştığı dönemin özellikle son yıllarında, otomatik olarak talimatsız onaylanan kredilerin kullandırılması konusunda baskı gördüğünü vurguladı.