Barajlar alarm veriyor

Barajlar alarm veriyor
Kuraklık özellikle Anadolu’da kendisini hissettiriyor. Atatürk Barajı’nda bir milyar metreküp su azaldı, elektrik üretilemeyebilir

Barajlar alarm veriyor

Kış mevsiminde kar ve yağmurun yeterince yağmaması tüm Türkiye’de olduğu gibi Anadolu’da kendisini hissettiriyor. Dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sırada  yer alan Atatürk Barajı’nda su miktarı 46 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe düştü. Su kotunun 524 metreye düşmesi durumunda elektrik üretilemeyeceği kaydediliyor. Şanlıurfa’da her geçen gün artan sıcaklıkların yaz aylarında barajdaki suyun daha da azalmasından endişe ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Barajlarda doluluk azaldı, elektrik ithal etmek gerekebilir” dedi.

Çiftçiler zor durumda
Güneydoğu Bölgesi’nde de etkili olan kuraklık, barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden oldu. Ürünlerini sulayamadıkları için hasat yapamayacaklarını dile getiren özellikle Gaziantepli çiftçiler yetkililerden destek istedi. 
Hancağız ve Kayacık barajlarında su seviyesinde ciddi derece azalma yaşanırken, çiftçiler zor durumda olduklarını söyledi. Bu kuraklığın bölgedeki bütün barajlarda yaşandığını dile getiren Kayacık Sulama Birliği Müdürü Hakan Özdal, kışın yeterince yağış olmadığı için bölgedeki barajların su seviyesinin düşük olduğunu ifade ederek yetkililerden çözüm istedi. 

Göçmen kuşlarda etkilendi
Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan toplam 15 barajdaki doluluk oranı, ortalama yüzde 47,8 civarında bulunuyor. Geçen yılın aynı aylarında ise yüzde 79,4 olarak ölçülmüştü. Balıkesir’in içme suyunun büyük bölümünü karşılayan İkizcetepeler Barajı, geçen yıl aynı tarihlerde yüzde 95,1 doluluk oranına sahipken bu yıl yüzde 65,5 civarında. Manyas Kuş Cenneti’nin de sınırları içinde bulunduğu Manyas Gölü’nde ise su seviyesi geçen yıl aynı tarihlerde yüzde 76,1’ken bu yıl yüzde 37,5 civarında. Manyas Barajı’ndan göle su takviyesi yapılıyor.