Barzani, bağımsızlık için hendek kazıyor

Barzani, bağımsızlık için hendek kazıyor
Referandum talimatı veren ABD kuklası peşmerge reisi Barzani, sözde Kürdistan için IŞİD’i bahane edip Irak’tan koparmaya çalıştığı bölgenin sınırlarını oluşturmaya çalışıyor

Kuzey Irak’taki 36 ülkenin temsilcisiyle toplantı yapıp, “bağımsızlık” için referandum talimat veren Barzani, sözde Kürdistan’ın sınırlarını belirlemeye başladı. Peşmerge, Musul’un kuzeyinden başlayıp doğu sınırındaki Diyala’ya kadar uzanan tüm bölgeyi kazacak.

Adım adım çöküyor

Kukla başkan Barzani, “tartışmalı” bölgedeki hendek çalışmalarına neden olarak “IŞİD saldırılarını” gösteriyor. Türkmenler ve Araplar ise hendeğin Barzani’nin bu yıl başlatacağı tahmin edilen “bağımsızlık” için ön hazırlık olarak yorumluyor. 

 

Barzani, bağımsızlık için hendek kazıyor

Referandum talimatı veren Kuzey Irak’taki peşmerge reisi Barzani Musul-Diyala arasını hendekle ayırmaya başladı. “Sözde Kürdistan”ın sınırları Türkmenleri ikiye bölüyor.

Kuzey Irak’ın, bağımsızlığı için referandum hazırlığı yapılması için talimat veren, bununla ilgili 36 ülkenin temsilcisiyle toplantı yapan peşmerge reisi Mesud Barzani, BOP haritasına uygun “Sözde Kürdistan”ın sınırlarını çizmeye başladı. Peşmergeler, Musul’un kuzeyi Rabia’dan başlayıp ülkenin doğusundaki Diyala il sınırlarına kadar hendek kazıyor.

Bağımsızlık sınırı

IKBY’nin Tartışmalı Bölgelerden Sorumlu Bakanı Nasrettin Sait, hendek kazılmasının 2 nedeni olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Birincisi, terör örgütü IŞİD’in Peşmerge cephelerine yönelik yaptığı bombalı saldırılardan korunmak. İkincisi ise Irak merkezi hükümetin bu bölgeleri koruyamaması ve 140. maddeye göre tartışmalı bölgelerin sınırlarının çizilmesine yardımcı olmak. Fakat tartışmalı bölgelerin hepsi tam olarak Peşmerge güçlerinin kontrolünde değil. Bu yüzden bin kilometre boyunca hendek kazıldığı iddiaları doğru değil.” Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Avni de, olayın merkezi hükümet tarafından gereksiz büyütüldüğünü öne sürdü, “Eğer Bağdat bu bölgeleri koruyabilecek durumda olsaydı hendeklerin kazılmasına gerek kalmazdı. Hendeklerle Kürdistan’ın sınırlarının çizildiği iddiası gerçekleri yansıtmıyor Çünkü bir ülkenin sınır güvenliği hendeklerle korunmaz. Bağımsızlık ilanı için atılacak önadım olarak görülüyorsa da tamamen yanlış yaklaşımdır. Bunun ilanı için hendek kazılmasına da ihtiyaç yok” diye konuştu.

Türkmenler endişeli

Kerküklü Türkmen Milletvekili Hasan Turan ise hendek kazılmasından büyük endişe duyduklarını belirterek, “emrivaki siyaseti” yapıldığını söyledi. Hendeğin tartışmalı bölgeleri kapsadığını hatırlatan Turan, “Bu hendek Türkmen bölgelerini ikiye böldüğü için endişeliyiz. Hendeğe dahil edilen bölgelerin yanında bazı yerler hendeğin dışında kalıyor. Hendek çalışması siyasi amaç ve hudut çizme girişimi olursa buna karşı dururuz” dedi. Iraklı Türkmen eski milletvekili Fevzi Ekrem de, “Irak’ı Kürdistan, Şiistan ve Sünnistan diye üç ayrı yapıya bölmek için uluslararası plan var. Kürt bölgesi, bu adımla söz konusu bölgelerdeki petrol gelirinin tamamını hakimiyeti altına almak istiyor” dedi. Irak Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi Macid Garravi de IKBY’nin ülkenin içinden geçtiği güvenlik durumu ve IŞİD’le savaşı fırsat bilerek böyle bir hamleye kalkıştığını söyledi. Garravi, bunun Kürtlerin büyük rüyası “bağımsızlık” için ön hazırlık olduğunu kaydetti.