Barzani haddini aştı: "Kerkük için savaşa hazırız"

Barzani haddini aştı: "Kerkük için savaşa hazırız"
Peşmerge başı Barzani, 25 Eylül'de Irak'ın kuzeyinde yapılması planlanan referanduma ilişkin "Kerkük'ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilinsin" dedi.

25 Eylül'de Irak'ın kuzeyinde yapılması planlanan referanduma Türkmen kenti Kerkük'ün de dahil edilmesinin ardından haddini iyice aşan Peşmerge başı Mesut Barzani, "Kerkük'ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilinsin" dedi.

BBC Farsça Servisi'nden Nafiseh Kohnavard'ın sorularını yanıtlayan Barzani, "Eğer Kerkük halkı bu referandumda "hayır" derse kararlarına saygı duyacağız. Ama kimsenin bizim orada referandum düzenlememizi engellemesini kabul etmeyiz" açıklamasında bulundu.

Peşmerge başı Barzani'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Referandum gerçekleşecek mi?

-Evet, referandum planlandığı gibi 25 Eylül'de gerçekleşecek.

En hassas konulardan biri de Kerkük gibi tartışmalı bölgeler. Orada yaşayan çoğu Türkmen ve Arap'ın bu referandumu istemediği anlaşılıyor. Bu konu hakkında ne yapacaksınız?

-Bugün kararımızın sorunlu olduğunu söylüyorlarsa bunun sorumlusu kendileridir. Biz Kerkük'ün Kürtlere ait olduğunu söylemiyoruz. Kerkük tüm etnisitelerin bir arada var olmasının sembolü olmalıdır. Eğer Kerkük halkı bu referandumda "hayır" derse kararlarına saygı duyacağız. Ama kimsenin bizim orada referandum düzenlememizi engellemesini kabul etmeyiz.

"SAVAŞA HAZIR OLDUĞUNU BİLİNSİN"

Bu işi ne kadar ileriye taşırsınız? Gerektiğinde savaşa girer misiniz?

-Kimseyle savaşmak zorunda kalmayacağımızı umarız, bunu istemiyoruz. Eğer bizi sadece lafla tehdit ediyorlarsa bırakın yapsınlar. Ama eğer bunu daha öteye taşıyıp tehditlerini hayata geçirmek isterlerse daha farklı bir durumla karşı karşıya kalırız.

O zaman savaş ihtimalini dışlamıyor, Kerkük gibi kentler için savaşa girebileceğinizi söylüyor musunuz?

-Kerkük'ün tüm etnik ve dini grupların bir arada yaşamasının simgesi olduğunu görmeyi istediğimi açıkça söylüyorum. Ama herhangi bir grup Kerkük'ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilinsin.

Peki ya ABD? Onlarla bağlarınızı koparmaktan endişelenmiyor musunuz?

-Hayır, çünkü Amerikalılar bize referandum yapmamamız gerektiğini söylemediler. Sadece dikkatlerin IŞİD'le mücadeleye verilmesi gerektiğini ve bunun dikkatleri başka bir noktaya çekeceğini, bu yüzden doğru zaman olmadığını söylüyorlar ama ben bunu kabul etmiyorum."

İlgili Haberler