Barzani hedefini açıkladı: Birleşik Kürdistan

Barzani hedefini açıkladı: Birleşik Kürdistan
Barzani hedefini açıkladı: Birleşik Kürdistan

Irak’ın kuzeyinde ABD’nin desteğiyle kurulan kukla Kürdistan’da dün peşmerge reisi Mesud Barzani’nin par

Irak’ın kuzeyinde ABD’nin desteğiyle kurulan kukla Kürdistan’da dün peşmerge reisi Mesud Barzani’nin partisi IKDP’nin kongresi vardı. ’Birleşik Kürdistan’ oluşturmak istediklerini açıklayan Barzani, “Kürtler artık tek vücuttur” dedi. 

 

Hedef ‘Birleşik Kürdistan’
Irak’ın kuzeyinde ABD’nin desteğiyle oluşturulan ‘Kürdistan’da peşmerge reisi Barzani’nin partisi KDP’nin kurultayına Türkiye’den de milletvekilleri katıldı. Toplantıda konuşan Barzani, “Birleşik Kürdistan istiyoruz” dedi

 

Haber:Salim YAVAŞOĞLU
ABD’nin desteğinde Irak’ın kuzeyinde oluşturulan ’Kürdistan’da dün peşmerge reisi Mesud Barzani’nin partisi KDP’nin kurultayı vardı. Kurultaya Türkiye’den de milletvekilleri de katıldı. AKP Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Abdülkadir Aksu, kurultay için Irak’ın Erbil kentine gitti. Özel uçakla beraberinde Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile Ankara’dan Erbil’e giden Çelik ve Aksu’yu havaalanında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ve Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkileri Sorumlusu Sefin Dizayi karşıladı. Bir süre havaalanının VIP salonunda Zebari ile görüşen Çelik ve Aksu daha sonra KDP’nin kongresine katılmak üzere Erbil Sami Abdurrahman Parkı’na geçtiler.Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer, BDP’li Bengi Yıldız, Hamit Geylani ve eski DEP milletvekili Leyla Zana’nın da aralarında yer aldığı çok sayıda davetli katıldı.

Kürtler tek parça!
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve yeni kabineyi kurmakla görevli olan Başbakan Nuri El Maliki’nin de katıldığı kongre nedeniyle Erbil’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. 1500 delege ile aralarında diplomat, siyasetçi ve basın mensuplarının da bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 kişi Erbil’e giderken, kentin çeşitli yerlerinde oluşturulan kontrol noktalarında ayrıntılı aramalar yapıldı. Kongrede peşmerge reisi Mesud Barzani bir konuşma yaptı. Barzani, “Sorunlu bölgeler özellikle de Kerkük tüm halkların yaşam kenti olacak. Kerkük Kürdistanındır, bunu tartışmaya dahi açmıyoruz. Sorunlu bölgelerin bizim tarafa geçmesi, orada yaşayanlar için olumlu olur” diye konuştu. Birleşik Kürdistan oluşturmak istediklerini söyleyen Barzani bu konuda şunları kaydetti: “Kürtler tek parça ve bölünemezler. Kürtler parça parça olamazlar artık. Kürtler tek vücuttur ve dil ekseninde bölünemezler. Çok farklı lehçeler olsa bile, Kürtçe tek dildir.“

Aksu: ilişkilerimiz derinleşiyor
Burada bir konuşma yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Aksu da,  “Irak Kürt bölgesi ile önceliklerimiz örtüşmektedir. Ekonomilerimiz birbirini tamamlamaktadır. Erbil Başkonsolosluğumuz, bu yılın mart ayında açılmıştır. Başkan Barzani’nin liderliğindeki Irak Kürt bölgesel yönetiminin ülkemizle olan ilişkilerini derinleştirme, çeşitlendirme ve geliştirmeye katkısını önemsiyoruz. Diğer taraftan bölgemizde artık radikal ideolojiler ve terör yöntemlerinin miadı dolmuştur. Türkiye Iraklı Kürt kardeşleriyle dayanışma içinde olmaya devam edecektir” dedi.