Barzani'ye güvendik, Türkmen'i harcadıl!

Barzani'ye güvendik, Türkmen'i harcadıl!
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türkiye’nin peşmerge başı Mesud Barzani’ye güvenmemeyi bir türlü öğrenemediğinisöyledi.

Fatih Eroz / Yeniçağ

Irak anayasasında yazan referandumun bir türlü yapılamadığını belirten Eslen, “Türkiye en büyük yanlışı Barzani’ye güvenerek yapıyor. Oradaki Türkmenler de bugüne kadar hep harcandı ve organize edilemedi. Dolayısıyla bizim müdahale imkânımız var mı, yok mu şüpheli, oldubittiye geliyor” dedi. Türkiye’nin istikrarlı bir dış politika izleyemediğini belirterek, “Barzani güçleri Kerkük’e girdiğinde tapu ve nüfus kayıtlarının hepsi yakılmıştı.

O zaman akılları neredeydi Türkiye’yi yönetenlerin?” diye soran Eslen, şöyle konuştu: “Türkiye, tercihini Irak merkezi yönetimi yerine Barzani’den yana kullandı. Süreç bağımsız Kürdistan’a doğru gidiyor. Bölgedeki aktörlerin usul ve Kerkük’te mücadeleye girmeleri kaçınılmaz. Barzani Kürtleri daha organize olduğu için böyle bir hamle yaptılar. Rakka’nın ve Musul’un düşmesi ondan sonra yeni ılımlı İslam devletinin kurulması zaman
alır. İleride PKK ve Barzanigüçleri çarpışacak yine bize muhtaç olacak. Bizimkiler bundan bir ders
çıkarmalı. Barzani güçlüyse bölgesindeki PKK’yı temizlesin. Türkiye’nin dostu, PKK’yı oradan kovalar.
Barzani kendi çıkarlarına göre Kerkük’ü kendi alanına dahil etmek istiyor. Türkiye’nin uzun vadeli dış politikası yok.”

Suriye’de de çelişkili dış politika söylemlerinin devam ettiğine dikkat çeken Eslen, şöyle devam etti: “Fırat Kalkanı harekatı bitti derken, daha sonra devam edeceğiz diyorlar. Hedef Menbiç diyorlar. İki gün sonra harekât bittiderken, üç gün sonra hedef Rakka diyorlar. Bu da dışarıya karşı güven vermiyor. ‘Ruslar rejim güçlerini PYD ile bizim kuvvetlerin arasına sokarak Menbiç’in ele geçirilmesini zorlaştırdı’ deniyor. Fırat’ın batısı temizlendi, doğusu ne olacak? PKK devleti kuruluyor orada. Fırat nehri sınır olursa Suriye’de, ileride Türkiye’de de sınır olur. PKK devleti kurulursa Fırat nehri Türkiye’nin içinde de sınır olur.”

İlgili Haberler