Başbakan kim olacak?

Erdoğan, Köşk’e çıkınca Ankara’yı kime emanet edecek?
Herkesin başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını merak ettiği bir zeminde, biz, cevabını arayan doğru sorunun “Başbakan kim olacak?”  sorusu olduğunu söylüyoruz.
Gerçi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na göre Erdoğan’ın Köşk’e çıkma şansı kalmadı. O, öyle diyor. Gerekçesi de Gezi Parkı olayları karşısındaki tavrının, Erdoğan’ın saygınlığına dünyada gölge düşürmüş olması. Pek çok konuda yanıldığı gibi Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda da yanılıyor. Çünkü Erdoğan’ı Köşk’e ABD ve Avrupalılar değil, AKP milletvekilleri çıkaracak.
Ha, Erdoğan kendi hesap-kitap ve iradesi neticesinde Köşk’e çıkmama kararı alırsa, o başka. Amma bize göre Erdoğan Köşk’e çıkacak. Yarı yahut tam başkanlık sisteminden ise asla vazgeçmiş değil. Belki bu dönem bu fırsatı yakalama imkânı bulamayacak amma, Köşk’e çıktığında işin peşini bırakacak değil. Farkında iseniz Abdullah Gül meselesini bu denklemin içinde hiç zikretmedik. Bu, Gül’ün ağırlığının olmayışından değil, Erdoğan’ın karşısında yeterince ağırlığının olmayışından kaynaklanıyor, onun da altını çizelim. AKP içinde Gül’ün Erdoğan’a Köşk çelmesi vurabilecek bir ağırlığı yok. Gül, kazanamayacağı bir yarışa girip kendini yıpratacak kadar hesapsız kitapsız biri olabilir mi? Olamaz.
Konumuza dönecek olursak...
Evet, Erdoğan’ın asıl cevabını aradığı soru kendisi Köşk’e çıkınca Başbakan kimin olacağı? Daha doğrusu Erdoğan bu sorunun cevabını biliyor, biz bilmiyoruz. Mehmet Ali Şahin kendini oraya hazırlıyordu, olmadı. Bülent Arınç bile bu hesapta adı geçenlerdendi, onun da şansı sadece sıfır.
Peki, Erdoğan Köşk’e çıkarsa Başbakanlık koltuğuna kim oturacak? Bizce şu iki isimden biri oturacak: Ya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş.
Topbaş veya Yıldırım’dan hangisinin Ankara’ya geleceğinin kararını ise Erdoğan’dan ziyade CHP verecek! Biraz çelişkili gibi amma, öyle.
İzah edelim.
Hangi aday çıkarsa çıksın İstanbul’da Kadir Topbaş’ın karşısında şansı yok gibi bir şey. Eğer CHP çok güçlü, İstanbul’u alma ihtimali yüzde 45’lere yaklaşan bir aday çıkartabilirse Kadir Topbaş yerinde kalacak, yeni Başbakan, Binali Yıldırım olacak. Yok eğer Binali Yıldırım CHP ve diğer adayların karşısında İstanbul’u kazanacak durumda olursa, bu sefer Ankara’ya Kadir Topbaş gelecek.
Niye bu iki isimden biri?
Çünkü iş İstanbul’u kazanmakla bitmiyor, bir yıl sonra genel seçimler var, asıl olan bu seçimlerin kazanılması ve kazanıldığında da Erdoğan’ın hem partiyi bir arada tutabilecek hem kendi sözünden çıkmayacak ve kamuoyunda ağırlığı bulunan birinin Başbakanlık koltuğuna oturtulması.
Dikkat ederseniz her iki isim de bir şekilde kendilerini fazla yıpratmadılar ve daha çok yaptıkları işlerle gündeme geldiler. Burada “gündeme getirici” ellerin AKP’de toplanmış olmasının rolü çok büyük olsa da, biz şu anda, sebepleri değil, neticeyi konuşuyoruz. Tablo bu ve Erdoğan da kim ne derse desin mevcut siyasetçilerin içerisinde “en iyi seçim kazanma tablosu okuyucusu” bir isim.
Özetlersek...
Erdoğan Köşk’e çıkacak. Türkiye’nin yeni Başbakanı ya Binali Yıldırım, ya Kadir Topbaş olacak. Erdoğan Köşk’te bir seçim daha kazandığında bugün için ertelediği yarı başkanlık sistemini bir sonraki seçimlerin sonlarına doğru hayata geçirecek.
AKP’li kulların hesabı böyle. Kul Hasan Demir’in de tahmini yukarıda yazdıkları gibi.
Tabii esas olan Allah(c.c.)’ın hesabı, Allah(c.c.)’ın muradı.

Yazarın Diğer Yazıları