Başbakan Menderes’i kızdıran sorusu gazeteden istifa ettirdi



Bazı İnsanların şans ayağına kadar gelir, kapıyı çalar ama fark edemez, sonra da zamanın geçmesinin ardından, birer birer  ortaya çıkınca da, bunu kendi yeteneğine bağlar. Tıpkı Ali İhsan Göğüş’de olduğu gibi.
Başbakan Adnan Menderes, gazetelerin büyük çapta kâğıt sıkıntı çektiği 1954 yılı Mayıs 14’ünde Park Oteli salonlarında yaptığı basın toplantısına, gazetelerin sahip ve başyazarları gibi yazı işleri müdürleriyle ünlü köşe yazarları da itibar ederek gelmişlerdi. 
Ali Naci Karacan, Falih Rıfkı Atay, Sefa Kılıçlıoğlu, Etem İzzet Benice, Bedii Faik, Nadir Nadi ile Refii Cevat Ulunay o gün biraz sinirli olduğunu fark ettikleri Başbakan Menderes’i sessizce dinlemekteydiler. Başbakan Park Otel’de düzenlediği bu basın toplantısında seyahatinin akislerini anlatırken bir an içinde suskun kalmasını fırsat bilen Dünya Gazetesi’nin genç Yazı Müdürü Ali İhsan Göğüş söz istedi. Kendisini de takdim ettikten sonra şu soruya geçti:
“-Sayın Başbakan... Her gazete gibi Dünya Gazetesi de büyük çapta kâğıt sıkıntısı çekiyor. Biz sayfalarımızda kısıntı yaparak yayınımızı sürdürmeye çalışırken size yakın Zafer Gazetesi, bol bol ama gereksiz resimleriyle biz İstanbul gazetelerine nispet yaparcasına çıkıyor... Zafer’e de kağıt kısıntısı yapmayı düşünüyormusunuz? Yoksa bizlere de Zafer’e verilen kadar  kâğıt tahsis edilmesine emir verecek misiniz?..”
Ortalık bir anda buz kesti... Bu soruya fena halde sinirlenp öfkelenen Başbakan Adnan Menderes, Dünya Gazetesi’nin genç Yazı Müdürü Ali İhsan Göğüş’ü azarlar gibi bir tavırla Ona şu soruyu sordu:
“-Bunu bana sen değil, patronun bile soramaz... Biz ülkemizin döviz rezervine göre davranıyoruz... Kaldı ki sen diğer gazetelerin temsilcisi misin, haddini aşarak konuşuyorsun!?..”
Ali İhsan Göğüş’ün yanında oturan patronu Falih Rıfkı Atay, ceketinden aşağı çekerek Göğüş’ü oturtmaya çalışırken herkesin duyabileceği ses tonuyla “-Bu soruyu sormadan keşke daha önce bana söyleseydin!...” diyerek rahatsızlığını ifade eder.
Basın toplantısı bittiğinde, Adnan Menderes, Ali İhsan Göğüş’ün yanına gelir, elini sıkar ve sonra da, “Buyurun genç gazeteci, beraber yemek yiyelim!.” davetinde bulunur.
Gazete sahip ve başyazarları gibi orada bulunan bütün gazetecilerin kıskanç bakışları arasında, Ali İhsan Göğüş asık suratla, özür falan dilemeden Başbakan’ın yemek davetini, “-İşim çok, gelemeyeceğim!..” deyip reddeder.
Sözünün hemen ardından fırlayıp giderken de, patronu Falih Rıfkı Atay’a, herkesin duyabileceği şekilde seslenir:
“-Gazetenizdeki görevimden istifa ettim!..”          
Herkes şaşkındır... Ali İhsan Göğüş Dünya gazetesindeki 5 yıllık hizmeti hiç beklenmedik biçimde böyle noktalarken, orada bulunanların bakışları bir anda Falih Rıfkı Atay üzerinde odaklanır... Ama artık Ali İhsan Göğüş’ü kararından döndürmek için yapacak bir şey yoktur


***

İki gün Sonra Cumhuriyet Gazetesi’nin baş sayfasında Ali İhsan Göğüş’ün resmi altında şu başlık göze batar: “Ali İhsan Göğüş, yarından itibaren gazetemizde yazılarına başlıyor”
Cumhuriyet Gazetesi’nde 2 yıl çalışan Ali İhsan Göğüş, CHP’den Gaziantep Milletvekilliğine aday gösterilince, gazete ile ilişiğini kesti. Gaziantep’e giderek seçim çalışmalara başladı. Seçim sırasında sandıkların çalındığı iddiasıyla halk ayaklanıp adliye binası yakılınca, Mahkeme, tahrikçi olarak Ali İhsan Göğüş’ün tutuklanmasına karar verip güvenlik bakımından Yozgat Cezaevine gönderdi.
Burada 4,5 ay kalan Ali İhsan Göğüş tahliyesinin ardından kendisine sahip çıkan Özcan Ergüder ve Orhan Birgit ile KİM dergisini çıkardı. 1960 yılında sol basının desteğiyle Ali İhsan Göğüş basın kontenjanından TBMM’nde yer aldı. 1963’de İlk Turizm Bakanı, 1972 yılında 2. Nihat Erim Kabinesi’nde Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1973 yılında yapılan CHP Genel Kongresi’nde Bülent Ecevit Genel Başkan seçilince İsmet İnönü ile birlikte partisinden istifa etti.         
Başbakan Adnan Menderes’in 1954 yılında yemek davetine gitmeyen Ali İhsan Göğüş’ün şansı da 19 yıl sonra burada bitti. Sonra tekrar gazeteciliğe döndü ama eski durumu yoktu, kendi kendini emekliye ayırdı.

Yazarın Diğer Yazıları