Başbakan Yıldırım medya temsilcileriyle bir araya geldi

Başbakan Yıldırım medya temsilcileriyle bir araya geldi
Başbakan Yıldırım'ın, medya kuruluşlarının temsilcileriyle Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Başbakanlık Vahdettin Köşkü'nde  gerçekleşen toplantının ana gündem maddesi Suriye'ye başlatılan Zeytin Dalı Harekatı olurken Yıldırım gündeme ilişkin önemli bilgiler verdi.

Yeniçağ gazetesinin de hazır bulunduğu toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ve basın müşaviri Sinan Çetin de katıldı.

Medya yöneticileri ve genel yayın yönetmenleriyle gerçekleştirilen toplantıda Başbakan Yıldırım şu açıklamalarda bulundu:

AFRİN'DEN 300 BİN SİVİL TÜRKİYE'YE SIĞINDI

"Afrin'e yapılan operasyonun amacı Türkiye'ye yönelik göç dalgasının da önüne geçebilmek. Oradaki terör örgütlerinin sivil halka uyguladıkları baskı yüzünden son 1 yılda 300 bine yakın kişi Türkiye'ye sığındı. Türkiye'nin bu operasyonu sonrasında bölgedeki Türkmen, Kürt ve Araplara da barış gelecek, bu insanların evlerinden olmasının önüne geçeceğiz."

BİR YILDA 622 TACİZ

"Afrin Bölgesi'nden Türkiye'ye yönelik son 1 yılda 622 taciz gerçekleştirildi. Bu tacizler neticesinde OSÖ ve sivil halktan toplam 39 kişi hayatını kaybetti, 200'ye yakın insan yaralandı. Tacizlerin 51'i hudut hattından, 29'u da İdlip üzerinden geldi."

KİLİS'E 6 TANE ROKET ATILDI, VATANDAŞIMIZ YARALANDI

"Operasyonun başlamasından sonra sınırın öte yanından terör grupları tarafından Kilis'e 6 roket atıldı. Atılan roketlere TSK unsurları anında cevap verdi. Saldırılardan dolayı 2 vatandaşımız yaralandı, can kaybımız bulunmuyor."

RAKKA'DAN KAÇAN IŞİD'E ABD YOL AÇTI

"Rakka'da yapılan operasyonlardan sonra, IŞİD bölgeyi terk etti. Bu sırada yaklaşık 50 tır silahıyla birlikte hiçbir müdahaleye uğramadan şehri terk etti. Bu süreç ABD'nin kontrolünde gerçekleşti. "

KARA HAREKATI BAŞLADI

"TSK'nın kara unsurları, Kilis'in Gülbaba mevkinden 11.05 itibariyle bölgeye giriş yaptı. Böylece kara harekatımız resmen başlamış oldu. İlk aşamada Türkiye'nin içine doğru uzanan güvenli bir alan oluşturacağız. Sonrasında sivil yaşamın olduğu bölgelerde çok titiz ve bölge insanını koruyan operasyonlar gerçekleşecek."

YAKLAŞIK 10 BİN TERÖRİST VAR

"Afrin'de sadece PKK değil, DAEŞ de var. Muhtemel terörist sayısın 8-10 bin arasında görüyoruz. Oradaki mücadelemiz sadece PKK ile sınırlı değil, terör örgütlerinin isimleri farklı olsa da amaçları bir. Dolayısıyla terörle topyekun bir mücadele verip, bölgeyi temizleyeceğiz."

RUSYA VE İRAN'IN KARŞIT TUTUMU YOK, ABD'NİN KAFASI KARIŞIK

"Suriye hava sahasını kullanmamızda hiçbir sorun bulunmuyor. Bu konudaki koordinasyonu Rusya üzerinden sağlıyoruz. Rusya'nın da İran'ın da operasyona yönelik karşıtlıkları bulunmuyor. İran'ın çok doğal olarak bazı hassasiyetleri var ve konuyu bizimle paylaştılar. Kendilerine gerekli bilgilendirmeyi yaptık.

ABD'nin kafası karışık durumda. Ne operasyona olumsuz ne de olumlu bir yaklaşımları yok. "Burası bizi ilgilendiren bir bölge değil' şeklinde konuya yaklaşıyorlar.

PKK KAYNAKLARI DEZENFORMASYON YAPIYOR

"Operasyonun başlamasıyla birlikte terör örgütlerinin dezenformasyon çalışmaları da yoğun bir şekilde başladı. Özellikle sosyal medyayı bu konuda çok yoğun kullanıyorlar. Örneğin dün kan-revan içinde kalmış bir çocuk fotoğrafı dolaştırıldı. Araştırdık ki çok daha önce Musul'daki bir saldırı sırasında çekildiğini öğrendik. Bu gibi yalan haberlere, dezenformasyonlara, yanıltmalara karşı çok dikkatli olmalıyız."

ZEYTİN DALI OPERASYONUNUN ANLAMI

"Zeytin dalı operasyonunun kelime anlamı olarak, sivil vatandaşlara zeytini uzatıyoruz, terör gruplarına ise dalını uzatıyoruz anlamı taşıyor. Bu isim, bölgeye gelecek refahın bir diğer çağrışımıdır."

BÖLGEYE LOJİSTİK DESTEK ÖNCELİKLİ AMAÇ

"Bölgeye sağlanacak lojistik destek ve diğer imkanlar, operasyonun öncelikli amaçlarındandır."

OSÖ AYRI BİR ORDU OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ

TSK ile OSÖ'nün ayrı ayrı iki orduymuş gibi değerlendirilmemesi gerekiyor. Aynı amaçla ortaklaşa hizmet ediliyor.

KILIÇDAROĞLU OPERASYONA TAM DESTEK VERİYOR

"Sayın Bahçeli ile dün akşam yüz yüze görüştük, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ise Almanya'da olduğu için telefonla bilgi verdik. Hava sahası konusunda soruları vardı, kendisine gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Operasyona desteklerinin tam olduğunu ifade etti."

TÜRKİYE'YE YENİ GÖÇ DALGASI GELEBİLİR

"Operasyonun başlamasıyla birlikte Türkiye'ye yönelik yeni göç dalgasının gelmesi ihtimal dahilindedir. Ancak Türkiye'deki kapasite tamamen dolmuş durumda. Türkiye'ye alabilmemiz mümkün değil. Bundan dolayı sivil vatandaşların göç hareketleri durumunda sınıra yakın bölgelerde güvenli yaşam ve barınma alanları oluşturuyoruz."