Başbakan Yıldırım'dan Cizre ve Der Spiegel açıklaması

Başbakan Yıldırım'dan Cizre ve Der Spiegel açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Cizre saldırısına ilişkin olarak, "11 şehidimiz var. Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti'ni esir alamaz. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda dediği gibi 'Ya İstiklal ya ölüm!" dedi. Alman Der Spiegel'in haberine ise sert çıktı.

Başbakan Binali Yıldırı, Bulgaristan Başbakanı Borisov'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım özetle şöyle konuştu:

"Cizre'deki şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti’ni esir alamaz. Bildiklerini arkalarına koymasından. Milletimiz şunu bilsin ki bu terör örgütlerine topyekün savaş açtık. Kurtuluş Savaşı’nda Gazi’nin dediği gibi ya istiklal, ya ölüm. 79 milyonun kardeşliğine, birliğine kast eden bu alçaklara her türlü hak ettikleri cevabı vereceğiz.

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ÇÖKERTECEĞİZ'

Bugün dünyanın gıptayla izlediği büyük bir eseri tamamlayıp milletimizin hizmetine sunarken kalleş terör örgütü bildik icraatlarını yapmaktan geri durmuyor. Milletimizin geleceği için, 2023 hedeflerimiz için yılmadan çalışacağız, eserler ortaya koyacağız. Bir yandan da bu ülkenin başına bela olan bu terör örgütünü de çökerteceğiz. Yapacakları hiçbir alçak girişim bizim kardeşliğimizi bozmayacak. Bu mücadelede bizi asla yıldırmayacak. Değerli dostum ile Türkiye – Bulgaristan arasındaki konuları detaylı şekilde konuştuk. Türkiye – Bulgaristan komşu değil aynı zamanda iyi birer müttefik ve dosttur. Çünkü ikili ilişkilerimiz gittikçe gelişmektedir. NATO’da ve bir çok uluslararası organizasyonda birlikte çalışıyoruz. Bölgesel işbirliklerinde uyumla birlikte hareket ediyoruz. Sayın Borisov ile sürekli her konuyu zaman mefhumu olmaksızın görüşüyor ve sorunlara anında müdahale ediyoruz. Geciktirmeden çözüme kavuşturuyoruz.

VİZE SERBESTİSİ HAYATİ ÖNEME SAHİP, MUTLAKA SONUÇLANDIRILMALI

Bulgaristan ile geliştirdiğimiz bu ikili ilişkiler tabiyatıyla AB ilişkilerine de olumlu katkı sağlamaktadır. TürkiyeOrtadoğu’da özellikle Suriye ve Irak’ta uzun yıllardır devam eden iç savaş nedeniyle 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Mültecilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz bunu da severek yapıyoruz. Çünkü bizim geleneğimizde darda kalan insanlara yardım etmek esastır. Bu sorunun bölgesel ve küresel bir sorun olduğunu asla akıldan çıkarmamamız lazım. Avrupalı dostlarımızın mülteci sorununun çözümü konusunda daha fazla sorumluluk alma zamanı gelmiş, geçmektedir. Ekim ayı sonunda yürürlüğe girmesi beklenen vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının sonuçlandırılması hayati bir öneme sahiptir. Bu anlaşmaların bir şekilde yapılamaması halinde mülteci sorunu artık Türkiye’nin sınırları içerisinde değil, bütün Avrupa’yı da ilgilendirecek bir sorun haline dönüşecektir. Bu meseleyi değerli dostuma bütün detayları ile anlattım. Zannederim AB liderleriyle görüşmeleri olacak, onlara aktarma fırsatı olur. Bulgaristan’ın yaşadığı göçmen sorununu da biliyor ve yakından takip ediyoruz. AB ile yaşadığımız sıkıntıların ötesinde, ondan bağımsız olarak Bulgaristan’ın bu yükünü, yaşadığı bu sıkıntıyı hafifletmek için elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Bu konuda ilgili makamlarımız zaten çalışmalar başladılar. Ümit ederim ki kısa zamanda bu konuda müsbet bir sonuç elde edilir, böylece yükleri sorunları paylaşarak aşmayı sağlamış oluruz."

DER SPIEGEL'E SERT CEVAP: YEMEZLER

Yıldırım, Alman Der Spiegel'deki 'Fırat Kalkanı operasyonunun hedefinin Kürtler ve uzun süreli işgal' olduğu yorumunun sorulması üzerine sert çıktı. 

Yıldırım, Der Spiegel'in yaptığı haberin zırva olduğunu belirterek, 'Bu dergi herhalde bir başka gezegende yaşıyor. Dünyadan haberi yok ya da kuyruklu yalan haberleryapmayı kendine iş edinmiş. Hiçbir şey yapmayı bilmiyorsa ABD Başkan yardımcısının, AB liderlerinin açıklamaları dinlesin. Ona göre haber yapsın. Türkiye bir yanda IŞİD’le mücadelede zayıf kalıyor diye yalan iddialarda bulunacaksınız, IŞİD’in üzerine gidip masum insanların hayatını kurtarınca da böyle yazacaksınız. Yemezler. Bunları aslı astarı yoktur. Bizim askerimizin görevi sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini teminat altına almaktır. Türkiye’nin yaptığı budur. Bunun dışındaki bütün haberler, yorumlar zırvadır. Baştan beri Türkiye’nin veSuriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Terör örgütlerinin amacı hem Türkiye’de hem Suriye’de bölücülük yapmak, buralarda devlet kurmak. Öyle bir hayalin peşindeler ama asla bunu başaramayacaklar. Biz sınırlarımızın güvenliğini, vatandaşlarımızın emniyetini yüzde 100 sağlayıncaya kadar, DAEŞ unsurlarını bölgeden çıkarana kadar operasyonlara devam edeceğiz' dedi.