Basına böylesine baskı daha önce yaşanmadı!

Basına böylesine baskı daha önce yaşanmadı!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş, basına yönelik baskı ve sansüre ilişkin Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde toplantı düzenledi

“Basın ve Özgür Toplum İçin Dayanışma” başlığıyla bir gerçekleştirilen toplantıda konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş son dönemde gazetecilere yönelik engellemeler ve basına yönelik yasaklarla ilgili bilgiler verdi. Ardından da TGC Başkanı Turgay Olcayto söz aldı. “Meslek hayatım boyunca basını bu kadar bölen, basına bu kadar baskı yapan bir iktidarla karşılaşmadım” diyen Olcayto, “Kendilerinden olmayan gazetecileri gazeteci saymıyorlar. Biz de iktidardan yana olan gazetecileri gazeteci saymıyoruz. Çünkü tetikçilik yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Olcayto, “Basın özgürlüğü çağdaş ülkelerdeki gibi olsun. Halkın iletişim kanalları tıkanmasın. Çok sesle toplumdan tek sesli topluma geçişin hazırlıkları var gibi geliyor. Biz basın olarak elbette sinmeyeceğiz. Doğru olanı söylemeye devam edeceğiz. İnadına doğru gazetecilik yapmaya çalışacağız. Son bir yılda 700 gazeteci işsiz kaldı. Bu tabloyu değiştireceğiz. Kendi aramızda uzlaşma olabilir mi ? Kendi aramızda bölünmeyi önleyebilir miyiz bunu konuşacağız” ifadelerini kullandı.

Tek tip istiyorlar

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da “İktidar diyor ki ya benim olursun, ya yok olursun” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç de, “Gazeteciler birbirlerinden uzaklaştırıldı. İktidar tetikçisi gazeteler var. Bu gazetecilerin yaptıkları işi gazetecilik olarak görmek mümkün değil. Nefret dili kullanılıyor. İnsanlar ötekileştiriliyor” diye konuştu.  TGS Genel Başkanı Uğur Güç ise gazetecilerin tek tipleştirilmek istendiğini ifade ederek, “İktidara yakın gazetecileri gazeteci olarak görmek mümkün değil” dedi.