Başkanlık kilidi: 27 vekil

Başkanlık matematiği Meclis'te anayasa değişikliğinin kilidi haline dönüştü. Bu kilit muhalefet partileri CHP ve HDP için 27 milletvekilinin "HAYIR" demesi ve Başkanlık rejiminin tamamen rafa kalkması anlamına geliyor.

AKP'nin 316 (Normalde 317. Meclis Başkanı oy kullanamadığı için 316), MHP'nin ise 40 milletvekili var ve toplamı 356 milletvekili ediyor.

Açıkçası eğer AKP'den ve MHP'den toplam 27 milletvekili Meclis'te gizli yapılacak oylamada, "HAYIR" oyu kullanırlarsa iki partinin toplam oyları 329'da kalacak ve 330 bulunamadığı için referanduma da gidilmeden Başkanlık rejimi ki isterseniz partili Cumhurbaşkanı diye tanımlayın tamamen rafa kalkacak.

Şimdi Meclis ve başkent kulislerinde "ikna" görüşmeleri başlayacak.

İktidar partisi AKP hem kendi milletvekillerini hem de MHP milletvekillerini çok yakın ikna markajına alacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendi partisinin fire vermemesi için çok daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.

Çünkü Genel Başkan adayları Meral Akşener, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Sinan Oğan başkanlık rejimi getiren anayasa değişikliğine tamamen karşı olduklarını açıkladılar ki MHP milletvekillerinin yanı sıra ülkücü iradeyi de yanlarına alarak Bahçeli ve yakın kadrosu hariç tüm milletvekillerinin, "hayır" demeleri için çalışacaklar.

İşte bu tablo özellikle MHP'nin içindeki Genel Başkanlık yarışına da yansıyacak.

Eğer MHP fire verir ve AKP ile 330'u aşamazlarsa bu durumda Devlet Bahçeli'nin sallanan koltuğu tamamen yıkılır.

Tuğrul Türkeş'in Devlet Bahçeli hakkında söylediği, "kurt siyasetçi" elbette koltuğunu riske attığının farkındadır.

Bahçeli de MHP'nin anayasa değişikliği oylamasında fire vermeden "evet" demesi için kendi gücünün yanı sıra elbette AKP'nin iktidar olma gücünden de yararlanacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "30-40 il büyükşehir olmalı" mesajının siyasi mesajı milletvekillerinin seçim bölgeleri için büyük önem taşımaktadır.

Çünkü o illerde istihdam ve atamalar ile yeni ihaleler de ortaya çıkacaktır ki yöre milletvekilleri açısından "bulunmaz Hint kumaşı" kadar kıymetli olacaktır.

Parlamenter rejimden başkanlık rejimine geçiş diğer bir benzetmeyle satranç oyunu gibidir.

İktidar ve muhalefet birbirlerini "şah/mat" yapmak için tüm kozlarını oynayacaklardır. Meclis'te yapılacak anayasa değişikliği görüşmelerinde ve tabiî oylamasında.

Şu da unutulmamalıdır ki iktidar olmanın siyasi gücü muhalefetin siyasi gücünün üzerindedir.

Bu nedenle kilit 27 milletvekilini yanlarına çekmek için siyaset sahnesinde görülmemiş bir mücadele başladı bile.

Yazarın Diğer Yazıları