Başta MİT olmak üzere istihbarat zafiyeti var!

Başta MİT olmak üzere istihbarat zafiyeti var!
Emekli Tuğg. Nejat Eslen, “İstihbarat zafiyeti skandal derecedir. Ankara’nın en işlek yerlerinden birinde bu kalabalık miting yapılıyorken buna nasıl önlem alınmaz? İnanılır gibi değil” dedi

Başta MİT olmak üzere istihbarat zafiyeti var!

Ankara’da meydana gelen terör saldırısıyla ilgili konuşan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen istihbarat zafiyetine dikkat çekti. Eslen, “Hem de skandal derecedir. Yabancı istihbarat teşkilatları Türkiye’de harekete geçmiş olabilir. Burada 1’inci olarak istihbarat zafiyeti var. İkinci olarak bu olayı dış politikadan ayrı soyutlayamayız” dedi. Ülke olarak çok ciddi bir süreçten geçtiğimize vurgu yapan Eslen şunları kaydetti: “Ankara’nın en işlek yerlerinden birinde bu kalabalık miting yapılıyorken buna nasıl önlem alınmaz? İnanılır gibi değil. Kesinlikle istihbarat zafiyeti var. Başta MİT olmak üzere birçok kurumun zaafı var. İstihbarat bunu atlamış. İlgili birimlerin çok dikkatli olması gerekiyordu. Bunun kontrolü de çok kolay. Mitinge gelenleri uzak bir yerde kurduğun kontrol noktasından geçirirsin herkesi alana öyle alırsın.”

2 milyon mülteci

Nejat Eslen, bir yönüyle de dış politikada yapılan yanlışlara bakmak gerektiğini dile getirdi. Eslen, “Hatırlanacağı üzere Suriye sınırından kontrolsüz şekilde 2 milyon mültecinin girişine izin verildi. Bunların içerisinde birçok terör örgütü elemanı olabileceği gibi, dış güçlerin istihbarat elemanlarının olabileceğini akıllardan çıkarmamak gerekir. Bunlar da şimdi harekete geçmiş olabilir. Bir de seçim dönemindeyiz. Önümüzdeki günlerde seçim nedeniyle birçok miting yapılacak. Kısacası bu bir çeşit yönetim zafiyetidir. Ankara’nın göbeğinde böyle bir olay yaşanıyorsa burada kesinlikle güvenlik ve istihbarat zafiyeti var” diye konuştu.

Dış politika çıkmazı

Bu yaşananların Türkiye’nin dış politikasında yaşadığı çıkmazlarla alakalı olduğuna değinen Eslen sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye politikası, son günlerde Rusya ile yaşananlar, PYD ve PKK, tüm bunlardan soyutlamamak gerekir. Netice itibariyle şu sonuç çıkıyor. Bölücü örgüt ile Türkiye arasındaki yaşananları daha da şiddetlendirmek isteyenler bunu yapmış olabilir. Ama o zaman da şunu sormak gerekiyor. Canlı bomba ile yapılan bir eylem ise bu eylemlerinde canlı bombayı kullanan örgütler kimler ona bakmak gerekir. İçeriden ve dışarıdan bu tür eylemleri kimler yaptırabilir onun iyice incelenmesi gerekir. Kısacası devletin güvenlik birimlerinin buna müsaade etmemesi gerekir.”

 Bünyamin Öztürk