Batı medyasından 'evet'e destek

Batı medyasından 'evet'e destek
İngiliz Times gazetesinin dış politika yazarı Roger Boyes, Türkiye’deki 16 Nisan referandumundan “Evet” çıkmasının Orta Doğu için de olumlu bir gelişme olacağı değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu öncesi yurt dışında referanduma ilişkin haber ve yorumlar çoğalıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Batı’nın referandumdan “hayır” çıkmasını istediğini öne sürmüştü.

Times gazetesinin Diplomatik Editörü ve Ortadoğu uzmanı Roger Boyes "Orta Doğu'nun daha güçlü bir Erdoğan'a ihtiyacı var" başlıklı makalesinde referandumdan “Evet” sonucu çıkmasının Türkiye'deki muhalifleri üzeceğini ama Orta Doğu için iyi olacağını öne sürdü.

BBC Türkçe, makaleyi yansıttığı haberinde “Boyes'e göre, Batı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la iyi ilişkiler kurması gerekiyor ve bunun yolu da ‘Suriyeli Kürtleri yüzüstü bırakmaktan’ geçiyor” dedi.

“Bugün Orta Doğu'nun ihtiyacı olan şeyin anayasal sınırları içinde hareket eden daha güçlü bir Erdoğan” gibi ifadeleri kullanan Boyes, "Erdoğan hiçbir zaman AB'nin veya Türkiye'nin şehirli liberallerinin seveceği türden bir demokrat olmayacak. Ama Singapur'u bir nesil içinde üçüncü dünyadan birinci dünyaya taşımayı başaran Lee Kuan Yew gibi bir otokrat olabilir” görüşünü dile getirdi.

Boyes, "Esad rejiminin son yıllarında görevde olan ve sürekli arkasını kollamak zorunda olmayan güçlü bir Türk lideri, tam da ihtiyaç duyulan şey. Vladimir Putin'in Şam'daki gücü azalırken, Türkiye'nin bölgesel otoritesi yalnızca artabilir” dedi.

İlgili Haberler