“Batı, Moskova ile mücadele edemez”

“Batı, Moskova ile mücadele edemez”
Uluslararası siyaset uzmanları, Batı’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunarak Esad’a destek veren Rusya’ya sert yanıt vermekten çekindiğini belirtti

Rusya’nın Suriye’deki askeri müdahalesi sonrası Avrupa ülkelerinin buna nasıl cevap vereceğini değerlendiren uzmanlar, Batı’nın Suriye’de Rusya ile sert bir mücadeleye girmekten kaçınacağı yorumunda bulundu. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Orta Doğu uzmanı Julien Barnes-Dacey, “Batı’nın Suriye’de Rusya ile savaşa girmeye niyeti yok. Şiddetin tırmanmasının daha fazla şiddete, devletin çökmesine, daha fazla aşırıcılığa ve daha çok mülteciye yok açacağı yönünde meşru bir korku var” dedi. Barnes-Dacey, “Bedelini Avrupa ödedikten sonra Ruslar için işleri zorlaştırmakta kazanç yok” diye konuştu. Barnes-Dacey, Rusların sadece Esad’ı korumaya odaklanmışken, Batı’nın bir yandan Esad’ı indirmek, diğer yandan aşırılık yanlılarının güçlenmesini önlemek bir yandan da devlet kurumlarını korumak gibi karmaşık yaklaşımı olduğunu sözlerine ekledi.

55 hedef vuruldu

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de 64 sortie yapan Rus jetlerinin IŞİD’e ait 55 hedefi vurduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye’de tespit edilen hedef sayısında önemli artış yaşandığına dikkati çekerek, Su-34, Su-24M ve Su-25SM uçaklarıyla yapılan uçuşların da artırıldığına dikkat çekti. Konaşenkov, “Saldırıda teröristlerin malzeme depoları, iki yönetim birimi, Hama bölgesinde mühimmat deposu, 29 kamp alanı, askeri araçların bulunduğu 23 müstahkem nokta imha edildi” ifadelerini kullandı. Bu arada, Rusya ve ABD’nin savunma bakanlığı yetkilileri, Suriye’deki hava operasyonları sırasında jetlerin birbiriyle çarpışması gibi yaşanabilecek güvenlik sorunlarının önlenmesi amacıyla bir buçuk saat süren bir video konferans gerçekleştirdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmenin profesyonelce ve yapıcı geçtiği belirtildi. Pentagon da görüşmede güvenliğe odaklanıldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Rusya ile yapılan 2. görüşme olan video konferans sırasında ilerleme sağlandığını açıkladı.