Batı, Türkiye’ye baskıyı artırıyor

Batı, Türkiye’ye baskıyı artırıyor
Rehinelerin kurtulmasıyla IŞİD üzerinden yaptıkları Orta Doğu planında eli güçlenen Batı, Türkiye’yi savaş koalisyonuna sokma çabasını artırdı.

ABD’nin New York Times (NYT) gazetesi, “Türkiye, herhangi bir Sünni devletinden daha güçlü müttefik olmalı” derken Amerika’nın Sesi, “Şimdi Türkiye’nin, IŞİD’le mücadeledeki rolü gündemde” diye yazdı. İngiliz gazeteleri ABD medyasına benzer haberler yaptı. 

Güçlü müttefik!
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı oluşturmaya çalıştığı koalisyonun etkinliğine ilişkin soru işaretleri sürerken bölge ülkelerinin yaklaşımları üzerinde duran NYT, NATO üyesi Türkiye’nin “Diğer tüm Sünni devletlerden çok daha güçlü bir müttefik olması gerektiğini” vurguladı. NYT, “NATO üyesi ve bölgenin en büyük ordularından birine sahip Türkiye, herhangi bir Sünni devletten çok daha güçlü bir müttefik. Ancak, IŞİD tarafından rehin alınan 49 Türk diplomatı nedeniyle (ki Cumartesi günü Türkiye’ye iade edildiler) duyduğu kaygıyı zikrederek ön cephede bir rol almayı dışladı. Türkiye aynı zamanda Irak’taki Kürt savaşçılarına IŞİD ile mücadele için silahlandırma çabalarının Türkiye’deki Kürt ayrılıkçı militanlarını cesaretlendirmesinden korkuyor” yorumunu yaptı. VOA Türkiye’de muhalefetten de peş peşe rehine krizi çözüldüğü için olumlu açıklamalar gelirken MHP lideri Devlet Bahçeli gibi siyasetçilerin de IŞİD ile yürütülen pazarlıktaki unsurlar hakkında TBMM’ye bilgi verilmesini talep ettiğini de belirttikten sonra “Şimdi artık Türkiye’nin, insan katliamları gerçekleştiren IŞİD’e karşı mücadelede nasıl bir rol üstleneceği gündemde. Bu noktada IŞİD’e karşı mevcut uluslararası koalisyonda Türkiye’nin 49 rehine gölgesinde vadettiği insani yardım çerçevesinde mi hareket edeceği yoksa daha aktif bir rol alıp almayacağı merak konusu” diyerek, Türkiye’nin Orta Doğu bataklığındaki savaşın içine çekilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

Başarı için önemli 
İngiltere’nin Times gazetesinde yayınlanan yorum ve haberlerde de IŞİD’in asıl hedefinin Türkiye olduğuna vurgu yapılıyor. Times’ın diplomasi editörü Roger Boyes “Asıl hedef, Britanya değil Türkiye’dir. ABD ve Britanya savaş için geniş bir koalisyon oluşturmaya çalışırken, Suriye’yle uzun bir sınırları olan ve NATO’nun çok önemli bir üssüne sahip Türkler’in katkısının, IŞİD’e karşı hızla yürütülecek bir saldırının başarısı için çok önemli olduğu açık” diye yazdı..