Batık krediler ürkütücü boyutta

Batık krediler ürkütücü boyutta
Sektörel kredilerdeki batık oranında görülen artış, piyasayı endişelendiriyor. Türkiye ekonomisindeki darboğaz, sektör kredilerinde batış oranlarını giderek arttırıyor

2015 yılı Haziran sonu itibarı ile takipteki sektör kredileri, inşaat sektöründe yüzde 31,9, enerji sektöründe yüzde 35,8, tekstil sektöründe yüzde 18,7 artış gösterdi. Sektörel kredi kartlarının batık tutarı da yüzde 27,8 artışla 6 milyar 773 bin liraya çıktı. Ekonomik darboğaz sektör kredilerinde batış oranlarını giderek arttırıyor.

İnşaatta 3,6 milyar lira

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden çıkartılan hesaba göre; bu yıl Haziran sonu itibarı ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla takibe düşen inşaat kredileri tutarı, yüzde 31,9 artarak 3 milyar 927 milyon liraya yükseldi. Takibe düşen toptan ticaret ve komisyonculuk kredileri yüzde 0,4 artışla 3 milyar 614 milyon liraya çıktı..

Tekstilde artış %18,7

Takibe düşen enerji kredileri yüzde 35,8 artışla 1 milyar 155 milyon liraya çıktı. Gıda, meşrubat ve tütünde takibe düşen krediler, yüzde 18,3 artışla 1 milyar 102 milyon lira oldu. Tekstil ve tekstil ürünlerinde takibe düşen krediler yüzde 18,7 artışla 1 milyar 494 milyon liraya yükseldi. Takipteki turizm kredileri yüzde 12,6 artarak 821 milyon liraya yükseldi. Metal ve işlenmiş madendeki tutar da yüzde 18 artarak 613 milyon liraya çıktı. Finansal kuruluşlarda takibe düşen sektör kredileri yüzde 140,7 artarak 298 milyon liraya çıktı. Takibe düşen tutar, ziraat ve balıkçılık kredilerinde ise yüzde 4,8 azalışla 1 milyar 302 milyon lira, denizcilik kredilerinde yüzde 30,9 azalışla 659 milyon lira oldu. Ayrıca sektörel kredi kartlarının takip tutarı da yüzde 27,8 artışla 6 milyar 773 milyon liraya çıktı. Sektörlerin takibe düşen kredileri, Türkiye Bankalar Birliği verilerinde daha da yüksek görünüyor. Bu durum, BDDK verileri katılım bankaları dahil bütün sektörü kapsadığı halde böyle gerçekleşiyor. Bu da, Türkiye Bankalar Birliği verilerinde yurtdışı kredilerin yerli bankalar aracılığıyla garanti verilenleri de kapsamasından kaynaklanıyor.

 

Müteahhitler yeni finansman modeli istiyor 

Sektörel batık kredi durumuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), şu noktalara dikkat çekti:

* Siyasi belirsizliğin hızla ve uzlaşmayla aşılması, ekonomi için yeni büyüme-üretim-finansman modelinin oluşturulması, ileriye dönük tutarlı ve gerçekçi bir vizyonun, yepyeni bir hikâyenin kurgulanması hayati önemde.

* Ekonomik açıdan kayıp sayılan 2015 yılının hiç olmazsa son çeyreğinde ekonomide yapı düzenlemelerinin gündeme getirilip yeni hükümet tarafından 2016 başından itibaren hızla devreye sokulması gerekiyor.

*Sektördeki gerileme eğilimi, 2015 yılının ilk çeyreğinde de sürdü ve yüzde 3,51 daralma yaşandı.

* Geçen yıl yüzde 9.4 artış gösteren özel sektör inşaat harcamaları, bu yıl yüzde 1.4 daraldı.