'Bayan Siri'nin Apple'a açtığı davada karar

'Bayan Siri'nin Apple'a açtığı davada karar
Türkçe Siri'ye hayat veren Yelda Uğurlu'nun Apple'a açtığı dava sonuçlandı.

ABD merkezkli teknoloji devi Apple'ın yayınladığı iOS 8.3 güncellemesi ile iPhone'lara Türkçe Siri desteği gelmiş, Türkçe Siri'ye ses sanatçısı Yelda Uğurlu hayat vermişti. 

Bir anda milyonlarca kişinin telefonunda hayat bulan, Türkçe Siri'ye sesini veren Yelda Uğurlu, dijital asistanda sesinin izinsiz kullanıldığı iddiası ile Apple ve Nuance Communications'ı mahkemeye vermişti. 

Yelda Uğurlu'nın iddiasına göre, sanatçı sesinin toplu taşıma anonslarında kullanılacağını düşünerek Nuance Communications şirketi ile 2011 yılında sözleşme imzaladı. 

Ancak Nuance Communications, Apple’ın sanal sesli asistanı Siri’ye Türkçe desteği sunması için teknoloji devine Yelda Uğurlu’nun sesini sattı. Yelda Uğurlu, bilgilendirilmeden ve onayı alınmadan sesinin Siri’de kullanıldığı iddiası ile Apple’ı ve Nuance Communications’ı mahkemeye verdi. 

Uğurlu'nun Apple ve Nuance Communications'a karşı açtığı davası nihayet sonuçlandı. 

Mahkeme, Nuance Communications’ın Yelda Uğurlu’nun sesinin taraflar arasında imzalanan sözleşmeye uygun şekilde kullanıldığına kanaat getirdi. 

Mahkeme Yelda Uğurlu’nun, sesinin Siri tarafından kullanılmasına son verilmesi ve gazetelerde ilan verilerek kendisinden özür dilenmesi konusundaki davasını reddetti.