Bayır-Bucak’taki göç dramı sürüyor

Bayır-Bucak’taki göç dramı sürüyor
MHP’li Ahrazoğlu “Devletten makarna ve çadır dışında bir yardım yok” dedi

Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, Rus savaş uçaklarının bombardımanı nedeniyle Türkmenlerin Hatay’a akın ettiğini, MHP Kadın Kolları’nın ve Ülkü Ocakları’nın yardımının yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

Büyük göç kapıda

Ahrazoğlu, “Hatay ve Kilis tarafından büyük göç dalgası bekleniyor. İktidar duyarsız. Bayır-Bucak tarafı boşalmış durumda. 4 tane köy var, onun haricinde şu an hepsi boş. Hatay’da bulunan Suriyeli sayısı yaklaşık 390 bin” dedi.  

 

Bayır-Bucak’taki göç dramı sürüyor

Devletten Bayır-Bucak Türkmenlerine makarna ve çadır dışında başka bir yardım gitmediğini söyleyen MHP’li Ahrazoğlu, 4 köy dışında bölgenin boşaltıldığını söyledi.

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, Suriye’den büyük bir göç dalgasının beklendiğini ifade etti. Bayır-Bucak’ın 4 köy dışında tamamen boşaltıldığını aktaran Ahrazoğlu, “Devletten makarna ve çadır dışında her hangi bir yardım yok” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Suriye tarafından Hatay’a gelen 10 bin kişinin çeşitli yerlere yerleştirildiğini söyleyen Ahrazoğlu özellikle MHP kadın kollarının ve Ülkü Ocakları’nın yardım noktasında yoğun çaba sarf ettiğini kaydetti. Ahrazoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatay tarafında kalan kısımda şu an için sınırda bekleyen kimse yok. Ancak zaman zaman o bölgede görüştüğümüz arkadaşlar Kilis tarafında 10 bin kişinin üzerinde insanın beklediğini ifade ediyor. Hem Hatay tarafında hem Kilis tarafında büyük bir göç dalgası bekleniyor. Devletten makarna ve çadır dışında her hangi bir yardım yok. En güzel organizasyonları Kızılay yapıyor. Geçtiğimiz günlerde o bölgedeydim. Yayladağı tarafında kalan misafirlere yardımı Ülkü Ocakları, CHP’li ve AKP’li belediye yapıyor. İktidar ise bu konuda duyarsız.”

10 binin üzerinde geçiş

Hatay Valiliği’nin tekrar yaşanabilecek göç dalgasına karşı hazırlık yaptığını belirten Ahrazoğlu, kendisinin de çalışmaları yakından takip ettiğini dile getirdi. Ahrazoğlu, “Bayır-Bucak tarafı boşalmış durumda. 4 tane köy var, onun haricinde hepsi boş. Geçtiğimiz günlerde Hatay’a 10 binin üzerinde bir geçiş oldu. Gelenler alınıyor ve herkes bir yerlere yerleştirildi. MHP olarak kadın kollarımızın ve Ülkü Ocaklarımızın başlattığı kardeş aile uygulaması var. Açıkta kalanlara evler temin ediliyor. Bizim teşkilatlarımız o proje kapsamında gelenlerle ilgileniyor. Hatay’da bulunan Suriyeli sayısı 390 bin civarında. Bunların yoğun olarak yerleştirildiği yer Reyhanlı” dedi.

Günlük hayatın parçası

Bu arada Suriye’den Türkiye’ye göçler sürerken sınır kentlerinin derdi de bitmiyor. CHP Kilis İl Başkanı Abidin Uslu, Kilis’teki Suriyelilerin artık günlük hayatın bir parçası olduğunu belirterek, “Terminalden her gün onlarca otobüs kalkıyor. Suriye’den gelenler Türkiye’nin her yerine gidiyor. Sadece sınır illerinde kalmıyorlar” dedi. Kilis’te son dönemde Suriyelilerin varlığının olağan bir durum haline geldiğini söyleyen Uslu şunları kaydetti: “Kilis ve bölgesine günde bin ila 3 bin arasında sayıları değişen insan topluluğu giriyor ya da çıkıyor. Kilis’te şehirlerarası otobüs terminali kurulduğu günden bugüne kadar hiç böyle bir hareketlilik görmedi. Gaziantep, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Kars, Erzurum, İstanbul ve İzmir’e giden Suriyeliler var. Kilis’te bugüne kadar bir otobüs şirketi hizmet veriyordu. Şimdi bütün otobüs firmaları burada. Hepsi büro açtı.” Abidin Uslu, “Bağımıza, bahçemize, tarlamıza her gün bomba düşüyor ama kimse söylemiyor. Çünkü herkes alıştı. Burada maalesef insanların can güvenliği yok” diye konuştu.