Bayramda tüketilen fazla şekere dikkat!

Bayramda tüketilen fazla şekere dikkat!
Zararlı üç beyazdan birisi olan şekerin fazla tüketilmesi sonucunda vücutta kısa ve uzun vadeli zararlar oluşabilir.

Şekerin zararları ve emilim kontrolü ile ilgili açıklama yapan ODTÜ Gıda Teknolojileri Uzmanı Dr. Uğur Göğüş; “herhangi bir gıda maddesini zararlı ya da faydalı olarak sınıflandırmaktan ziyade vücudun ihtiyacı olandan fazlasını tüketmenin her zaman kötü sonuçlar doğuracağının bilincinde olmak gerekir” açıklamasında bulundu. Özellikle vücuda yağ ve şeker alımının kontrol edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasının önemini vurgulayan Dr. Göğüş; şekerin kana emiliminin kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi. 

Diyabete davetiye...
Yemeklerden yarım saat önce vücuda alınanklorojenik asit; bağırsakta şekerin emilimini sağlayan sodyum ve potasyum mineralleriyle etkileşime geçerek, fazla şekerin kana geçmesini engelliyor. Böylelikle yemeklerden sonra kana karışan şeker miktarında yüzde 29-40 oranında azalma gösteriyor. Kana karışan şeker miktarında ki bu azalma özellikle diyabet hastalığına karşı korunmada son derece etkili.
ODTÜ Gıda Teknolojileri Uzmanı Dr. Uğur Göğüş, “Ramazan Bayramı’nda en çok karşılaşılan klinik vakaların başında; aşırı şeker, tatlı tüketiminden ve ramazan ayından çıkmış olmanın etkisiyle vücuda fazla gıda yüklenmesinden dolayı mide spazmları yer alıyor. Bayram boyunca yapılan aile ziyaretlerinde alınan fazla şeker, kısa vadeli krampların dışında uzun vadede kalıcı hasarlarda bırakabilir. En başta kana emilen fazla şeker diyabet hastalığına davetiye çıkarır niteliktedir. 

Kalbe de zararlı
Bunun dışında fazla şeker; kalbe zarar verir, bağışıklık sistemini zayıflatır, alkolle aynı oranda karaciğere toksik etki oluşturur. Kronik hastalıklarında öncüsü olan şeker kısaca sessiz katildir. Çoğu zaman dikkat edemediğimiz bu şeker tüketimine karşı alabileceğimiz önlemlerin başında klorojenik asit kullanımı yatıyor. Kafeini azaltılmış yeşil kahve özü olan klorojenik asitkana karışan şeker miktarında yüzde 29-40 oranında azaltır. Yemeklerden yarım saat önce vücuda alınan klorojenik asit; bağırsakta şekerin emilimini sağlayan sodyum ve potasyum mineralleriyle etkileşime geçerek, fazla şekerin kana geçmesini engeller” şeklinde konuştu.