Bayramdan kalanlar...

Son yılların en uzun tatili, kimilerine üzüntü oldu. En başta yakınlarını trafik kazasında kaybedenlere.

Bayram öncesine kadar yarım litrelik su 35-40 kuruşa alınırken bunun 50-85 aralığına çekildiğini görenlerin şaşkınlığı ise müthiş. Önceki gün emekli bir emniyet müdürü arkadaşım aradı. Belli ki dolmuş, kutlamayı jet hızıyla geçti. Hemen peşinden ekledi: "Abi, hiç bir hükümet hakkında konuşmadığımı bilirsin. Ancak bana en çok ne koydu biliyor musun? O küçücük sulardaki inanılmaz zıplama". Bunu söyleyenin çocukluğunu bile bilirim. Siyasete bulaşmamış biridir.

Hükümet etme konumundakiler, özellikle bu patlamaya kulak vermelidirler. Pet şişelerin ham maddesinin petrol artığı olduğunu biliyoruz. Fakat bu zammın pompaya yansıyandan fazla olduğunu kimse görmüyor mu? Bu gidişle yakında benzin fiyatına su satılacak. Ya da şehir şebeke suyundan başka çare kalmayacak.

Taze bir örnek de ekmek fiyatlarından vereyim. Hani önce ilan edilen, sonra geri aldırılan zam sessiz sedasız yürürlüğe sokuldu. İnanmayanlar, fırınlardan marketlere sorup soruştursunlar. Yaşlılık aylıklarında yapılan üç kuruşluk artış, yüzde ellileri bulan enflasyonun dişinin kovuğuna gitmez.

Dün sabah baktım markette çocuk bezlerinin etiketleri değiştiriliyordu. Neden mi?  Güldürmeyin insanı!

***

Eski dostlar

TRT Müzik öyle programlar yaptı ki, Türk Müziği tutkunu olarak gerçek bayramdan kesitler yaşadım. Örneğin Farklı Sahne bunların başında idi. Sinan Akçıl'ın böyle bir davetli listesi hazırlayacağı aklıma bile gelmez. Mutlaka Bahtiyar Sis'in etkisi olmuştur diye düşünüyorum.

Şu ekibe bakın; Selçuk Ural, Ömür Göksel, Salim Dündar, Zeliha Sunal. Üç yaşlanmayan böcek ve bir çiçek. Tek kelimeyle muhteşemdiler. Zeliha'yı kız kardeşleri kabul edersek, ağabeyleriyle geçmiş turu attılar.

Nihayet gördük

Sevindiğim bir başka konser Balıkesir-Bigadiç'ten canlı yayınlandı. Ev sahibi İsmail Özkan'ın konuğu Ayşen Birgör'dü. Daha önce de değindim, bu kız tam Pop Star'ı kazanırken Ebru Gündeş'in kaprisine uğramıştı. Yoksa sesi ve yorumu muhteşem. Kefili merhum Adnan Şenses'ti. Yakın zamana kadar TRT'de haftalık solo programları vardı. Aniden kaldırıldı. Çünkü, yukarıdan talimatlıların listesi o kadar uzadı ki, bunlara yer bulmak adına iki gerçek TSM sanatçısı makas yedi; Melihat Gülses ve Ayşen Birgör. Bunların yerine "intihalciler ve yağcılar" ekranı işgal ettiler.

***

Yine TRT kurtardı

Telefonum çaldı. Karşımda TRT Spor Koordinatörü Mehmet Buğra Şahin. Laf olur diye "bayramını kutlamak için arıyorum" dedi. Belli ki Partizan-Beşiktaş maçının yayın hakkının halledilmesi için nabız yokluyor. Bense uzun pazarlıklar ve muhatap olunan üçkağıtçılara rağmen, olayın halledildiğini öğrenmiştim. İstenen paranın üçte birine anlaşma imzalanmıştı.

Bütün bu zorlukları çıkaran üçkağıtçının maalesef bir Türk olduğunu belirtmeliyim. Sporumuz ve bunun yayıncılığı bir an önce bu ahlaksızlardan kurtulmak zorunda.

Sevgili Şahin'i kutlarken bu listenin en üstüne TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve Yardımcı Erkan Durdu'yu yazmayı unutmuyorum. Sayelerinde yine şifresiz ve sıkıntısız bir maç izledik. Hem de Majör Kanal TRT-1'den. Öncesi ve sonrası ise TRT Spor'la paylaşıldı.

Ayrıca deplasmanda elde edilen 1-1'lik skorla umutlarımız katlandı. Laf aramızda Beşiktaş, Avusturya'dakinden üç gömlek daha iyi oynadı.

***

Adres belli

Aynı gün TRT Spor'da Orhan Ayhan'la programını İzmir stüdyosundan seyrettik. Taçsız Kral Metin Oktay'ın, eşi Oya Sarı'dan boşanma kararı aldığı hafta oynanan efsanevi bir maçla başlandı. Yaşı müsait olanlar bunu iyi hatırlar. G. Saray, ezeli rakibi F. Bahçe'yi 5-0 yenmişti. Dört golü Metin atmıştı. Diğer golün sahibi Bahri Altıntabak'tı. Bahri o günleri anlattı. Yanında da bir başka ünlü Bülent Buda oturuyordu. Buda'yı İzmirspor, Göztepe ve Fenerbahçe yıllarından tanımıştık. Şimdilerde İzmir'de futbol yorumculuğu yapıyor.

Hakkını teslim

Konuşmalar arasında Orhan Ayhan'ın bir isimden bahsedişini çok beğendim. İstanbul-Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu'nun Türk sporuna katkılarını anlattı. Bölgesindeki önemli yerlere sembolleşmiş kişilerin isimlerini verdiğini belirtti. Develioğlu'nun bu uygulamalarını bilenlerdenim. Bir tebrik de benden...

...

GÜNÜN SÖZÜ

Kuşlar gibi kanat çırpmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik. Fakat çok basit bir sanatı unuttuk; insan gibi yaşamayı. Martin Luther King

Yazarın Diğer Yazıları