Liseli sosyal medyada dar alanda oynayacak

Liseli sosyal medyada dar alanda oynayacak
Sosyal medya okulda izne tabi olacak. Ders akışını bozan, sosyal medyada milli değerlere aykırı hareket eden, okulda aldıkları “zararlı” görüntüleri paylaşan öğrenciye ceza var

Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına söz ve davranışlarla sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başkalarını bu davranışlara kışkırtmak veya zorlamak, yapılan bu fiilleri sosyal medya yoluyla paylaşmak, okuldan atılma gerekçesi sayılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise öğrencileri için yeni cezalar belirledi. Yeni yönetmeliğe göre arkadaşlarına söz ve davranışlarla sarkıntılık yapan, bunu sosyal medya üzerinden yayan öğrenci okuldan atılacak. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya araçları, isimleri anılmadan ilk kez yönetmeliğe girdi. Öğrenciler bundan sonra mesaj atarken daha dikkatli davranmak zorunda kalacak. Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan ve dersin akışını bozan öğrenciye disiplin cezası verilecek. Arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, bunları paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kışkırtan öğrencilere 1-5 gün okuldan uzaklaştırma cezası verilecek. Uzaklaştırma cezası gerektiren hallere, “Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak” maddesi de eklendi.

İşte değişikliklerden bazıları

* Devamsızlık en çok 30 gün Devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma süresi 45 günden 30’a indi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak. Raporlu olarak 60 gün devamsızlık yapılabilecek.

* Ahlak ve edep kriteri Milli ve manevi değerlerin yanı sıra genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak da okuldan uzaklaştırma nedeni olarak sayıldı.

* Bölücü mesaj suç Sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapan öğrencilere ise okuldan atılma cezası verilecek. Atılan dönemeyecek.

* Nakil aylık yapılacak Eski yönetmeliğe göre haftalık yapılan nakiller artık aylık yapılacak. Okullar, ayın son iş gününde velilerin bir ay boyunca yaptığı nakil başvurularının listesini yayımlayacak.

* Ortak derse ortak sınav Okuldaki ortak derslere ortak sınav yapılacak. Her dönemin sonunda her dersten not yükseltmek isteyen öğrenciler için ortak sınav yapılacak. Dönem sonunda not yükseltmek isteyen öğrencilere her dersten ortak sınav yapılacak.

* Beceri sınavı Ortaokul ve imam hatip ortaokullarından liseye geçişte özel yetenek ve beceri sınavı yapılacak. Liseye yetenek ve beceri sınavıyla geçiş yapılabilecek. Her dersten en az 2 yazılı sınav zorunlu olacak. Seçmeli ders seçimleri ikinci dönemin ilk haftasında yapılacak.

* Sınıfta kalma Doğrudan sınıf geçmek için iki dönem puanı bulunma zorunluluğu getirildi. Bir sınıfta en fazla 3 dersten sorumlu olarak geçebilecek. Alt sınıflardan sorumlu derslerle birlikte toplamda 6 dersten fazla başarısız olanlar sınıf tekrarı yapacak.

*Davranış puanı Okul birinciliği için, 10 puandan fazla davranış puanı indirilmemiş olması şartı getirildi. Ayrıca dönem ortasında nakille gelen öğrenci okul birincisi olamayacak.

* Tütüne ceza Tütün ve tütün mamulleri ile bağımlılık yapacak her türlü maddeyi kullanmanın ve