Bebekler de eğitim isterler (1)

Bebekler bir şey anlamaz iye düşünmeyin. Doğduğu günden itibaren bebek her gün yeni şeyler öğrenir. Yeni kişiler ve nesneler tanır. Sesleri ayırt eder. Kendisi tekrarlar yapar. Bebeğiniz öğrenmeye öncelikle kendi vücudunu tanımakla başlar. Ellerine, ayaklarına bakar, dokunur, ağzına götürür. Bu ilk aylarda anne ve annenin memesini kendi vücudunun bir parçası olarak algılar. Ayrımı yavaş yavaş yapmaya başlar. Çocuğunuzun ilk aylarını önemseyin. Onun gelişim potansiyelini araştırmasında yardımcı olun.
6 Aylık Bebeklerle Neler Yapabilirsiniz:
Bebeğin dış dünyayla olan ilgisini geliştirin. Duyularını keşfetmesini sağlayın. Ufak bir ayna ile ışık oyunları yapabilirsiniz. Işığı fark ediyor mu? Işığı takip ediyor mu? Önce göz takibi, sonra başla izleyebiliyor mu? Işığı her izlemesinde mutlu olduğunuzu, sevindiğinizi ona anlatın. Bebek masajı yaparak onun kendine güveninin gelişmesini, kendini emniyette hissetmesini ve başkalarıyla duygusal başlar kurmasını sağlayın. Böylece bebeğinizin nelerden hoşlandığını bilir ve onu daha iyi tanırsınız. Ağladığında sizin bildiğiniz hoşlandığı davranışları yaparak onu susturabilir ve eğlendirebilirsiniz. Göz teması kurarak yapılan masaj çok değerli olacaktır. Siz masaj yaparken hem ona dokunarak vücudunu doyururken hem de göz teması (kontağı) kurarak ruhunu da doyurmuş olursunuz.
6-10 Aylık Bebeklerle Neler Yapabilirsiniz:
 Bebeğiniz sizinle birlikte oyunlar oynayarak sebep sonuç ilişkilerini kavrayacaktır. Bebeğinizin yaratıcılığını arttırıcı yeni girişimlerde bulunmasını destekleyerek onun öğrenmesini ve beceriler geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Farkındalık yaratma, keşfetmesini sağlamak çok önemlidir. Bu konuda sık ve tekrarlayıcı uygulamalar yapmak öğrenmenin ve duygusal soyumun artmasını sağlayacaktır.
Sosyal farkındalık yaratmak ve beyin gelişimini hızlandırmak için müzik ve dansla yapılan aktiviteler yapabilirsiniz. Ona bir oyuncak gösterin ve bu oyuncağı saklayın, onun bulmasını sağlayın.

Yazarın Diğer Yazıları