Bebekler de eğitim isterler (2)

6-10 Aylık Bebeklerle Neler Yapabilirsiniz:
Her defasında oyuncağı farklı bir yere saklayın ve bulduğunda sevindiğinizi bildirin. Alkışlayın, sevinç çığlıkları atın ve aferin deyin. Bu oyuncağı işin başında hep aynı yere saklayın. Bulmasını sağlayın, bulunca olumlu tezahurat yapın. Daha sonra oyuncağı sakladığınız yeri ondan biraz daha uzaklaştırın ve nereye kadar oyuncakla ilgisinin kaybolmadan devam edebileceğini fark edin. Oyuncağın adını söyleyin. Sakladığınız oyuncak herhangi bir bebek, emzik veya onun battaniyesi olabilir. Önceden tanıdığı sevdiği, aşina olduğu bir materyal olmalıdır. Daha sonrasında sesli oyuncaklar da kullanabilirsiniz. Çıngırak, diş kaşıyıcı gibi yuvarlanan, canlı renkleri olan bir top, araba veya onun ayısı, kuzusu olabilir. Sakladığınız mesafe yaş ilerledikçe artacaktır.
Belli bir aydan itibaren oyuncağın sadece sesini duymasının sağlanmasıyla araması mümkün olacaktır. Belli bir yaşta da siz ona oyuncağın ismini söyleyerek saklayabilirsiniz. Oyuncağı bulacak, size getirecek ve sizin sevinmenizi isteyecektir. Bütün bunlar onun öğrenme sürecini tetikleyecek, harekete geçirecektir. Bu karşılıklı oyunları yaparken mimikleriniz çok önemlidir. Teşvik edici, isteyici, onaylayıcı olmalısınız. Tekrarlardan kaçınmayın. Tekrarlar pekiştirici olacaktır. Bebekler böyle pozitif iletişimi içerek keyifli oyunlardan sıkılmazlar. Bu aylarda müziğin ve dansın etkisi çok önemlidir.
10-16 Aylık Bebeklerle Ne Tür oyunlar Oynayabilirsiniz :
Artık ikili olarak oyunlar kurabilirsiniz. Bebeğiniz ile birlikte oyun alanındaki oyuncakları, aletleri bu aylarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Topu tut ve at oyunu en sevdikleri oyundur. Saatlerce hiç bıkmadan usanmadan oynayabilecekleri bir oyundur. Artık o sizin bulmanınız için oyuncaklarını saklayabilir. Siz oyuncağı bulun ve sevinin. Ama hemen bulmayın, bir süre arayın. Arama sürenizi bebeğinizin beklentisine göre ayarlayın.

Yazarın Diğer Yazıları