Bebekler de eğitim isterler (3)

10-16 Aylık Bebeklerle Ne Tür oyunlar Oynayabilirsiniz :
İpin ucundaki bir oyuncağı çekip sürüklemek, yürütmek onun bu aylarda çok hoşuna gidecektir. İpinden tutup çekilebilen tekerlekli arabalar veya hayvanlar bu yaşta seçilmesi gereken oyuncaklardandır. Örneğin yürürken başını veya kuyruğunu sallayan bir köpek çok heyecan verici olabilir.
Bebekler oynadıkça istedikleri, hissettikleri ve düşündükleri şeyleri ifade edebilme becerisi kazanırlar, sosyalleşirler. Siz onun her defasında yeni bir denge, koordinasyon duygusu geliştirmesini izlersiniz. Bu aylarda bebeğiniz artık diğer bebeklerle ve çocuklarla birlikte oyunlar oynamaya başlar. Tam anlamıyla oyuncaklarını paylaşmasa da onları verip alabilir. Bu aylarda yanına gelen çocukları far eder ve sevinç tepkisi gösterir. Çocuk gidecekken gitmesin diye ağlar. Ondan kesinlikle oyuncaklarını vermesini veya paylaşmasını istemeyin. Birlikte oyun, evcilik, doktorculuk, öğretmencilik 3 yaşında devreye girecektir, Bu konuda aceleci olmayınız.

16-22 Aylarda Bebeklerle Nasıl Oyunlar Oynayabilirsiniz:
Bu 1-2 yaş aralığıdır. Bu dönemde bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişim hızlı olarak devam etmektedir. Fiziksel hareket bu dönemde tam anlamıyla devreye girmiştir. Takla atma, koşma, zıplama rahattır. Artık düşme korkusu tamamıyla kaybolmuştur. Artık konuşma ve kelime haznesinin zenginleşmesi için sözlü oyunlar oynamalısınız. İstenilen komutu almak ve uygulamak, zorlukları başarmak, yaptığını size göstermekten zevk almak artık istenilen yaklaşımlardır. Bu dönem ona pek çok şey öğretebildiğiniz bir dönemdir. Sizi taklit eder. Hızlı öğrenir. Sesli onaylanmak ister. Çiş alışkanlığı kazandırma da bu aylarda olacaktır. Onunla artık saklambaç gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
Bu dönem karıştırıcılık, dalıcılık dönemidir. Her şeyi, her yeni karıştırmak ister. Eline almak, tutmak, bakmak ister. Pek çok şeyi atar. Sesini dinlerler, bu bir öğrenme sürecidir. Sakın bu dönemde sizi kızdırdığını düşünmeyin. Oyuncaklarını bırakıp çatal, kaşıklarla oynamayı seçebilir. Dönem inatçılık dönemidir. Bazen inat eder, kendi söylediklerinin ve isteklerinin kabul edilmesini ister. Bu durum sizi paniğe sokmamalıdır.
Devam edecek

Yazarın Diğer Yazıları