Bebeklerde acil müdahale edilmesi gereken belirtiler

Bebeklerde acil müdahale edilmesi gereken belirtiler
Uz. Dr. Yaşar H. Onganlar, “Bebeklerde hastalık belirtileri çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.” diye uyardı ve çok önemli bilgiler verdi.

Yeni doğan bebekler en ufak şeyler için ağlar. İlk kez anne-babalar, çocuklarda görülen hafif hastalık belirtileri hakkında bilgi edinmiş olsalar bile, en önemli ve ciddi hastalık belirtilerini gözden kaçırabilirler. Rahatsızlıklarını sözlü olarak ifade edemedikleri için, bebek tarafından verilen belirtilere dikkat edilmelidir. Aşağıda, ebeveynlerin ne pahasına olursa olsun gözden kaçırmayı göze alamayacakları bebeklerde görülen bazı önemli semptomlar bulunmaktadır.

Bebeklerde ara sıra hırıldamalar ve inlemeler oldukça yaygındır. Burun deliklerinin küçülüp büyümesi ile yani burun kanadı solunumu şeklinde nefes alıp vermeleri, hızlı hızlı soluk alıp vermeleri gibi belirtiler çocuklarda ciddi solunum probleminin ya da solunum sıkıntısının olduğunu belirtebilir. Çocuklarda görülen diğer solunum sıkıntısı belirtileri şunlardır:

HIRILTI:

Hışıltı, çocuk her nefes aldığında çıkan kaba, ıslık gibi olan bir sestir. Solunum yolunda tıkanıklık olduğunu ve nefes almada zorluğa neden olduğunu gösterir.

TERLEME:

Çocuğun baş kısmı, vücudu ısınmadan terliyorsa, solunum güçlüğü de olabilir.

İNLEME:

Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.

Bebeklerde solunum yolları acillerinin genel belirtilerinden yukarıdakileri gördüğünüz anda yapılacak En İyi Şey Çocuğu rahat ettirmek . Belirtileri gördükten hemen sonra çocuk doktorunuza haber vermektir.

DUDAKLARIN MAVİ OLMASI

Bu durum aynı zamanda ciltte veya mukozada mavimsi veya mor renk değişikliği olan Siyanoz olarak da adlandırılır . Çocuğun vücudunun yeterince oksijen almadığının çok önemli bir işaretidir. Dudaklar dışında, siyanoz dil ve göğüs , bacaklar ve kollarda da farkedilebilir.

Yapılacak En İyi Şey Yukarıdaki belirtilerin görülmesi üzerine derhal Çocuk doktorunuza başvurulmalıdır. Mavi dudaklar, nefes almada güçlükle birlikte, acil tıbbi bakım gerektiren tehlikeli bir durumdur.

SARILIK

Yenidoğan bebeklerde, kanlarında sarılık yapan bir madde olan bilirubin seviyesinde bir artış olduğunda sarılık meydana gelebilir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin normal parçalanması sırasında üretilen sarı bir pigmenttir. Her yenidoğan sarılık vakasının ciddi olmadığı unutulmamalıdır. Bebeklerde bazı Sarılık herhangi bir müdahale olmaksızın kendiliğinden geçer. Sarılık sırasında acil tıbbi bakım gerektiren belirli semptomlar vardır.

Belirtiler:

Sarılık hızla yayılır veya şiddetlenirse

Bebekte sarılık ile birlikte yüksek ateş varsa

Bebek kötü besleniyor ve tiz bir şekilde ağlıyor

Yapılacak En İyi Şey Ebeveynler, yukarıdaki üç semptomdan herhangi birini fark ettikten hemen sonra bebeğinizi en yakın hastaneye götürmelidir. Çocuk doktoru, gerçek sarılık değerlerini belirlemek için kan testi isteyecektir.

BEBEK KUSMASI NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

Bebekler kusma bir çok nedenden dolayı olabilir. Mideleri dolduğunda veya ağladıklarında veya sert öksürdüklerinde kusabilirler. Yenidoğan bebeklerde sık görülen reflü ayrıca bebeklerde kusmanın yaygın bir nedenidir. Genelde reflü kusmasında sarı kusma olur. Bazen salyasının arttığı dönemlerde bebeklerde su gibi kusma belirtiside olabilir. Bu beyaz su gibi kusmuk genellikle bebeğin yuttuğu salyanın kusulmasının bir belirtisi olabilir.