Bedelli askerlikte yeni detaylar

Bedelli askerlikte yeni detaylar
Bedelli askerlikte 21 gün temel eğitim komisyonda kabul edildi. Buna göre adaylar 15 bin TL ödeyip 3 hafta askere gidecek. 21 gün ücretsiz izinli sayılacaklar. Aylık maaşlarının 4'te 3'ünü alamayacaklar.

Bedelli askerlik komisyonda kabul edildi. Buna göre yaş 25, bedel ise 15 bin TL olarak belirlendi. Bedelliden faydalanmak isteyen adaylar ise 21 gün temel askerlik eğitimi alacak.

Hali hazırda çalışan ve bedelli askerlik yapmak için başvuru yapanlar 21 gün ücretsiz izinli sayılarak askere gidecekler. Bu süre zarfında da maaş alamayacaklar.

Örneğin ayda 5 bin TL kazanan bir çalışan maaşından 3 hafta için 3.750 TL fedakarlık edecek. Bedelli için de 15 bin TL kredi çekeceği için gerçekte cebinden çıkan miktar 18.750 TL olacak.

3 bin TL kazanan bir çalışan ise aylık maaşından 2.250 TL fedakarlık yapmış olacak. Ve cebinden çıkan toplam miktar 17.250 TL olacak.

Bunlara ek olarak bir çok kişinin bankalardan kredi kullanması bekleniyor. Bankalar ise henüz bedelli için hazırladıkları kredi paketlerini duyurmadı. Yani faiz oranları henüz belli değil. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bedelli askerlik uygulamasına bankacılık sektörünün uygun koşullarla destek sağlayacağına inanıyorum.” dedimişti. Bedelli askerlik bekleyenlerin beklentilerini karşılayacaklarını ifade eden Aydın ‘Bankalarımız gerekli açıklamayı yapacaklardır’ diye konuşmuştu.

Daha önce belirlenen 28 günlük eğitimin devlete maliyetinin 1 milyar lira olacağı açıklanmıştı. Eğitim sürecinin bir hafta düşürülmesi sonucu 21 günlük eğitimin devlete maliyetinin bu miktarın altında olması bekleniyor.