ABD'deki kuraklığın Türkiye'ye faturası 500 milyon

ABD'deki kuraklığın Türkiye'ye faturası 500 milyon
ABD'deki kuraklığın Türkiye'ye faturası 500 milyon

ABD’deki kuraklık nedeniyle krizi iki kat daha ağır yaşayan Amerikalı çiftçi, seçim arefesinde Başkan Obama için en büyük

ABD’deki kuraklık nedeniyle krizi iki kat daha ağır yaşayan Amerikalı çiftçi, seçim arefesinde Başkan Obama için en büyük sancı. Obama, kuraklık yaşayan eyaletlerdeki çiftçileri ziyaret ederek destek sözü veriyor..

Amerika’da son 50 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Ülkede bulunan 53 eyaletin 29’u ’felaket alanı’kapsamına alındı. Ülkedeki mısır üretim alanlarının yüzde 69’u, soyanın yüzde 66’sı kuraklıktan olumsuz etkilendi. Özellikle buğday, soya, mısır ve pamuk başta olmak üzere dünyadaki önemli tarım ürünleri piyasasını yönlendiren, dünya tahıl ihracatının yüzde 50’den fazlasını gerçekleştiren ABD’nin karşı karşıya olduğu bu durum, Türkiye’yi olumsuz etkileyecek.

Soya ve mısır
Amerika’da aşırı sıcakların yol açtığı kuraklığın buğday, mısır ve soya fiyatlarını son yılların en yüksek düzeyine taşıdığını söyleyen Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, bu artıştan en fazla etkilenecek olan sektörün hayvancılık sektörü olacağını belirtiyor. Türkiye, yıllık 2 milyon ton soya tüketiyor. Bu rakamın ancak 50 bin tonunu iç pazarda üretilebilirken, geri kalan 1.9 milyon tonu ithal ediyor. 4 milyon ton mısır rekoltesi bekleyen Türkiye, dışarıdan 1milyon ton mısır ithal etmek durumunda.  Bu durumda Türkiye’nin ithalat faturası deyim yerinde ise el yakacak. 2011’de Türkiye’nin 1.2 milyon ton ve 687 milyon dolarlık soya ithalatı gerçekleştirdiği belirtiliyor. Geçen yıl 381 bin ton mısır ithalatı gerçekleştiren Türkiye, bunun için 136 milyon dolar ödedi. Bu iki üründeki ithalat miktarları bu yılki rakamlarla gerçekleştirildiğinde Türkiye’nin ithalat faturasının yaklaşık 500 milyon dolar artması bekleniyor.

 Hayvan varlığımız tehlikede 
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yem bitkileri üretimindeki azalma nedeniyle fiyatların arttığını, bakanlığın bu konuda sürdürdüğü çalışmayı tamamlamasını beklediklerini belirtti. Akın, önlem alınmaması durumunda damızlık hayvanların satılacağını, hayvan varlığının azalacağını kaydetti. Hayvan yetiştiricilerine daha fazla destek verilmesini istediklerinin altını çizen Akın, “Kırsal göç, insanlarımızın temel ihtiyaçlarıyla ilgili sorunlarının çözüme kavuşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Hayvancılık ve yetiştiricilerimiz desteklendiği halde, kırsal kesimdeki göç engellenmiş olacak” dedi.