Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Belgesel film ve sergilerden kısa kısa

Belgesel film
Çok konuşulacak olan belgesel film “Ülkücüler” 6 Nisan’da vizyona girdi. 1980 öncesi ve sonrası cezaevi sürecindeki Ülkücü gençleri, acılarını, yaşanmışlıklarını ve davalarını konu alan belgesel filmin yapımcıları Bilal Kalyoncu ve Arif İlke. Filmde özellikle idam edilen genç ülkücülerle ilgili yapılan canlandırmalar çok ses getireceğe benziyor. İki saatlik bir sinema filmi olarak hazırlanmış olan belgeselin bir saatlik bölümünde canlandırmalar, geri kalan bir saatlik bölümde röportajlar ve arşiv görüntüleri yer alıyor. Aralarında özellikle Ozan Arif, Mahir Damatlar, Yusuf Ziya Arpacık, Zihni Açba, Muharrem Şemsek, Atilla Kaya, Ercüment Gedikli ve bir çoklarının da bulunduğu 80 kişi o günleri, nasıl ülkücü olduklarını, ailelerinin ve çevrenin tepkilerini, cezaevi günlerini, kısaca tüm yaşanmışlıkları ve kaybettikleri arkadaşlarını belki de birçoklarının ilk kez gün yüzüne çıkan anılarıyla anlatıyorlar. İnanç, irade, hüzün, gözyaşı ve cesaret hepsi bu filmde harmanlanmış, buluşmuş. Bir dönemi anlamak adına tarafsızca izlenmeli.
Filmin yapımcısı Bilal Kalyoncu, bu filmle birlikte bir dönemin daha iyi anlaşılacak olduğunun altını çizerek, yanlış bilgilerin, farklı bilinenlerin, dogma ve önyargıların tek tek yıkılacağını da sözlerine ekliyor. Gişe hedefi olarak en az bir milyon seyirciye ulaşmak istediklerini ve filmi toplumun her kesiminden izleyici ile buluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bir dönemin hikayesini yaşamış ağızlardan duymak ve Ülkücülerin hikayesine tanıklık etmek için mutlaka izlenmeli.


Sergiler
Güner Sönmez’in Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde bugün açılan “Yağlı boya resim sergisi” 10-18 Nisan 2012 tarihleri arasında akşam 19.30’a kadar görülebilir. Bir hafta sürecek olan serginin açılış kokteyli bugün 15.30’da gerçekleştiriliyor. Ankaralı sanatseverlere adresi de duyuralım. Atatürk Bulvarı No: 23 Opera-Ankara.
İkinci bir sergi de Gülşah Özbek’ten. Sanatçı uzun yıllardır sürdürdüğü çalışmalarından özel bir seçkiyi, ikinci kişisel sergisinde sanatseverlerle paylaşıyor. Sergi resim, seramik ve heykel de yapan sanatçının sade resimlerini kapsıyor. “Doku” teması ile sanatseverlerle buluşacak olan sergi, 16 Nisan Pazartesi günü Atatürk Kitaplığı Sanat Galerisi Taksim - Beyoğlu’nda açılacak. Birçok karma ve kişisel sergilere katılan sanatçı, seramik ve heykel çalışmalarına da yönelerek Uluslararası “İpek Yolu Film Festivali” ödül heykelciği olan Altın Karagöz’ü ve Uluslararası Halk Oyunları Ödül Heykelciği gibi eserlere de imza attı. 


Tiyatro
 “Vahşet Tanrısı” adlı oyundaki başarıları ile Zerrin Tekindor 14. Afife Tiyatro Ödülleri’nden “Yılın en başarılı müzikal ya da komedi kadın oyuncusu” ödülünü; Ülkü Duru 2009-2010 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nden “Yılın en başarılı kadın oyuncusu” ödülünü aldı. “Türk-İsveç Ulusal Tiyatro Kurumu” tarafından İsveç’e davet edilen İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Vahşet Tanrısı” adlı oyun bugün Stocholm’de son temsilini verecek.

Yazarın Diğer Yazıları