Ben demokrasi

Ey millet! Duyduk duymadık demeyin, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başlamıştır. Üstelik bu sefer Cumhurbaşkanını bizatihi cumhurun kendisi seçecektir. Nerede, neyle meşgul olursanız olunuz, işinizi gücünüzü bırakıp oylarınızı kullanmak üzere sandığa gidiniz. Seçme ve seçilme hakkı olan vatandaşlık haklarınızı ihmal etmeyiniz. Yoksa cezayı yediniz mi, dizlerinizi döversiniz vallahi. Ayrıca bu dünyada görevinizi yapmamaktan öbür tarafta cehennemlerde yanarsınız.

Bir dakika, sen kimsin? Ne diye avaz avaz bağırıyorsun? Halkı rahatsız etmeye utanmıyor musun? Sonra neden millet de, Türk milleti değil?
  Ben mi? Ben Türkiye'de uygulanan bize has bir demokrasiyim. Halka duyurulması istenen konu ile ilgili emir aldım ve duyuruyorum. Türkiye'de demokrasinin nasıl güzel işlediği görülsün diye de, durmadan bağırıyorum. Ha ülkenin adı Türkiye olabilir. Zamanla bu ad da değişebilir. Bakın Türk adı kullanılıyor mu? Türk milleti adı da zaten bizim demokrasi anlayışımıza pek de uymuyor. Başbakanımız ve şimdiki Cumhurbaşkanı adayımız ülke halkı 34 etnik gruptan oluşuyor demediler mi?  Siz hiç Türk dediğini duydunuz mu? Ben nasıl Türk milleti diyeyim? 
Pekiyi öyleyse, Türkiye demokrasisi Cumhurbaşkanının şu veya bu olması sizce önemli mi? 
Elbette iktidarın istediği olmalıdır. Bu da soru mu şimdi, yoksa feryat figan halka duyurur muyuz? İktidarın adamı olmazsa çıkarılan yasaları kim tasdikleyip, onaylayacak? Muhalefet kazanırsa iktidar nimetleri elden gitmez mi? Belli makamlara gelenler kime hizmet edecek? Ayrıca seçilen şahsın hiçbir konuda yaptıkları sorgu sual edilmeyeceği gibi yargılanmayacaktır. Demek ki seçilen kişi içinde demokrasimiz çok, hem de çok önemlidir.

Doğru söylüyorsunuz da bundan halkın çıkarı ne olacak?
 Uyum, ahenk bir millet için çok önemli. Ayrıca dış ülkeler, bir Cumhurbaşkanları da yok diye bizimle dalga mı geçsinler? Bunlar demokrasiyle idare edilmiyorlarmış demezler mi? Tabii ki bundan ülke büyük zarar görür. Dolayısıyla halk da zararlı çıkar.

Cumhurbaşkanını halk seçecek diyorsunuz da, ben seçmiyorum ki sadece birilerinin seçtiğini oyumla onaylıyorum. 

Hah Türkiye demokrasisinin güzelliği de bu ya. Bazıları sizleri meşgul etmemek için, sizin adınıza çabalayarak seçip karşınıza getiriyorlar. Siz sadece seçileni oylarınızla onaylayacaksınız. 

Anlamadım bunun neresini ben seçmiş oluyorum? 
Anlarsınız anlarsınız.

Madem öyle! Söyler misin seçme hakkım olduğu halde, birinin belirlediğini seçiyorum da seçilme hakkım neden engelleniyor?
 Demokrasi önüne gelenin istediği her işi yapması değil ki, alınan bir karar var, sende uyacaksın. Siz bardağın boş tarafına bakarak kötü düşünüyorsunuz. Birde dolu tarafını görün. Ülkede kaos mu çıksın istiyorsunuz. 

Affedersiniz onu düşünemedim.  
Diğer taraftan başkalarının gösterdiği adayları beğenmeyip sandığa gitmezsem, neden ceza ödüyorum? 
Türkiye demokrasisinin en güzel yanlarından da birisi budur işte. Ceza, radikalizm, çıkar olmasa sandığa kim gidecek? Sandığa gidilmeyince de seçmenin yüzde on veya yirmisiyle yapılan seçimler çıkarı olan kişilerin işine gelir mi? Siz bilmez misiniz ki  "Köleler var diye efendiler vardır. Siz köle olmayı tercih ve kabul ettikçe efendiler hep olacaktır." 
Bizim demokrasi size bir şey daha sormak istiyorum. O gelişmiş dedikleri ülkelerin demokrasi anlayışı da mı böyle? 
Bak sizi uyarıyorum çok ileri gittiniz. Demokratik kuralları ve teammülleri çiğnemeye başladınız. Sora ağzınıza biber sürerler.

Beni o kadar güzel aydınlattınız ki, size ne kadar teşekkür etsem azdır. Verdiğiniz bu bilgilerin bende oluşturduğunuz duygular ışığında seçim gününü iple çeker hale geldim. Hatta sizinle birlikte, duyduk duymadık ey millet seçim var diye içimden bağırmak geliyor. Neymişsin sen bizim demokrasi anlayışı da kıymetini bilememişim.

 Fazla olduğumu da biliyorum ama affınıza sığınarak oyumuzu da kime vereceğimizi söyler misiniz? 
 Tabii ki aleni olmasa da dolaylı şekillerde bunu da söyleyeceğim. Ancak bana izin verirseniz bunu da seçimin son günlerine doğru hediyelerimle gelerek söyleyeyim. 

Doğrusu şimdiden merak etmeye başladım. Ben Türkiye demokrasisinin bu kadar insanlığa örnek teşkil edecek bir demokrat anlayışa sahip olduğunu bilmiyordum. Demek ki beni hep kandırmışlar. İyi ki, size rastladım da aydınlandım.

Yazarın Diğer Yazıları