Ben yaptım oldu (!)

Ben yaptım oldu (!)
...İki gün önce, siyasette bir anıt olan Millî Savunma eski Bakanlarından İsmet Sezgin'le söyleşi yaparken şöyle demişti:

"Ordumuz bizim hayat damarımızdır. Ona gözümüzün içi gibi bakmalıyız. Güçlü bir ordu, birlik içerisinde olan bir ordu, emir-komuta zincirinde, hiçbir yabancı fikre, yabancı görüşe itibar etmeyen ve bu ilkelere göre yetiştirilen bir ordu bu ülkenin hayat güvencesidir. Ordumuzu yeniden güçlendirmeli, Mustafa Kemal'in ordusu yapmalıyız."

Siyaset bilgesi böyle dedi ama tam tersine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi bölünüp, gücü azaltıldı.

Nasreddin Hoca'ya "Abdestsiz namaz kılınır mı?" demişler. Hoca "Ben kıldım, oldu" demiş.

Bizimki de o hesap...

Ordusuz Genelkurmay Başkanı olur mu hiç?

Neden olmasın? Biz yaptık, oldu işte!

Rahmi Turan Sözcü

++++++

Kaç "Damat... Paşa" var?

------

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı!

Cemaat'in para kaynaklarına yönelik yapılan operasyonda (...)  gözaltına alındı.

(...)

Geçenlerde... Melih Gökçek, Bülent Arınç'ın damadı Ekrem Yeter'in "Paralelci" olduğunu söylediğinde yer yerinden oynamıştı!

AKP'nin önemli ağır toplarından birinin damadını da bu köşede yazdım.

Keza Ekrem Dumanlı'nın evliliğini de yazdım.

Geçen hafta bir AKP milletvekili, damat adayının FETÖ yanlısı çıkması üzerine hemen nişanı bozuverdi!

(...)

Damatların aileleri nasıl etkilediği 15 Temmuz darbesinde ortaya çıktı. Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, damadı Yarbay Hasan Karakuş arafından darbeye ikna edilmişti!

Geçen gün... Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel'in damadının FETÖ soruşturmasında gözaltına alındığı söylendi ama haber doğru çıkmadı!

(...)

Görülüyor ki... Fetullah Gülen mürit damatları kullanarak güçlü politikacı-asker-zengin aileleri kontrol altına almakta hayli başarılı olmuştu!

 

(..)

Osmanlı'nın kritik yerlerde görev yapan 23 damat Paşa'sı vardı.

Acaba...

Fetullah Gülen'in önemli ailelere soktuğu kaç damat müridi var?

Hepsi ortaya çıkarılabilir mi? Sanmam! Aksi takdirde AKP dağılır!..

Soner Yalçın Sözcü

++++++

Yemeyi çok sevdiklerinden olsa gerek "Türkiye'yi böldürmeyiz, parçalatmayız" demek yerine "Türkiye'yi yedirmeyiz" diyorlar...

 Akif Kökçe Milliyet (Açık Pencere)

+++++++

"Ordu diyeti"nin ilk bedelleri

-----

... Millî Savunma Bakanı Fikri Işık bu düzenleme için ne dedi:

-100 kiloluk TSK'yı sağlıklı bir diyetle 70 kiloya düşürüyoruz!..

Nasıl olacakmış bu diyet peki?. Sivil olanların da rütbe karşılığı olacakmış; örneğin müsteşarın rütbesi orgeneral olacakmış, iyi mi!.. Ayrıca bundan böyle Genelkurmay Başkanı olmak için ille de kuvvet komutanlığı yapmak da gerekmiyor. Cumhurbaşkanı herhangi bir orgeneral veya oramirali atayabilecek!.. Ayrıca Cumhurbaşkanı birliklere doğrudan emir verebilecek.. Emir-komuta zinciri mi dediniz?..

Son bir haftada kan gölüne dönen Doğu ve Güneydoğu'ya bakın derim!..

Ümit Zileli Korkusuz

++++++++

OHAL'de hani denetim?

------

...Arkası kesilmeyen bombalı saldırılar sürüyor ve yeterli önlem alınamıyorsa felaketlerin ardından hava destekli operasyon veya olay mahalline ziyaret sorunu çözmez.

FETÖ darbe girişiminin ardından elbette "devletin can damarı kurumlarına her nasılsa yıllar boyu kolayca yerleşip yayılmış Gülen'ciler"in bulunması, tutuklanması elbette gereklidir ama sadece bu konuyla daha fazla zaman kaybetme lüksü de yoktur.

Hükümet acilen Güneydoğu'da ülkenin her köşesinde PKK terörü ve diğer olası terör eylemlerine karşı "en üst düzeyde önlem almak ve terör sorununa radikal bir çözüm bulmak" zorundadır.

Terör olayı yaşanan bazı AB ülkelerinde de OHAL ilan edilebiliyor ama o süreçte ülke çapında terör olayları çok daha az yaşanıyor veya tümüyle bitiyor.

Bizde ise "15 Temmuz" sürecinde ara veren terör OHAL sürecinde daha da arttı ve buna rağmen "sanki hiç olmuyormuş gibi" Hükümet gündeminde söz edilmiyor.

OHAL adeta teröristleri hiç etkilemedi, denetim daha da sıkı hale gelmiş gibi görünmüyor. 

Asker ve polis araçlarının geçeceği yollara terör örgütü rahatça bomba döşüyor, istediği yere bomba yüklü araçlar gönderiyor ve alçakça katlediyor.

Olağanüstü hal şartlarında, "olağanüstü bir denetim" olmalı değil midir?

Güngör Mengi Vatan

++++++

Rant iki taraflı bir işlemdir

-----

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı da olan Kavurmacı, Florya'da kalan son araziyi, ortaklarıyla birlikte TOKİ'nin açtığı ihaleden almıştı. O zamanki adı Şenlikköy arazisi olan, bugün ise Koru Florya olarak bilinen yapı alanının kurulduğu arazi için TOKİ, 2010'da gelir paylaşımı yoluyla ihale açmıştı. İhaleyi 215 milyon TL teklifle, Kavurmacı'nın sahibi olduğu Aydınlı-Metal Yapı Konut-Arke İnşaat ve Vizyonlife şirketlerinden oluşan grup kazandı.

Aydınlı'nın Koru Florya'daki ortağı Metal Konut ise Fatih Belediyesi'nin imara açtığı deprem sığınma alanında, lehine karar alınan şirketti. (Bu süreci yazdığım için hakaret ettiğim iddiasıyla hapis cezası istemiyle yargılandım. "İlgisiz olayları bir araya getirdiğim" gerekçesiyle de benden 1 milyon TL tazminat istendi.)

Şimdi daire başı satış fiyatı 1-4 milyon TL'den satılan Koru Florya'nın üzerine kurulduğu arazinin bir kamu arazisi olduğunu ve "her şey yolundayken", devlet kurumları tarafından hasılat paylaşımına konu edildiğini anımsatma zamanı.

Ayrıca bir de iki gün önce, 17 Ağustos depreminin 17. yılını idrak ettik. O felaketin ardından sığınma alanı olarak belirlenen arazilerin hemen hemen tamamına AVM yapıldığını arkadaşlarımız gazetemizde yazdı.

Bugün kanlı darbe girişimi soruşturması kapsamında hakkında FETÖ/PDY'den soruşturma açılan işadamları ve şirketler, terör örgütünü finanse etme iddiasıyla suçlanıyor. Peki, örgüt finansmanına konu büyük gelir kaynaklarına, kamu ihaleleri parası karışmışsa ne olacak? Yukarıda iki örneğini verdiğim imar kararları, tahsisleri, ihaleleri, hasılat paylaşımları tek taraflı mı gerçekleştirildi? Buna mı inanmamız bekleniyor? Cevabın uzun versiyonu mümkün olsa da kısasıyla yetinelim: Rant, iki taraflı bir işlemdir. Bir tarafı kaçınılmaz olarak devlet, yani onun kullandığı siyasi iktidardır.

Çiğdem Toker Cumhuriyet