"Benim abim seni döver" taktiği

Ortak yayında Hakan Çelik'in sorularını izledikçe sinir katsayım yükseldi. Bir yandan da gelen protesto telefonlarına cevap vermeye çalıştım. Doğan TV'nin Ankara Temsilcisi "iğneleme üstüne" kurulu strateji izledi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına ekip çalışması "paket sorular" ile oturmuştu. Çelik'in şu sözlerini kayda geçmek istiyorum; "İlle de TV'de tartışalım diyorsunuz. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız iyi hatip. Ya sizi güç durumda bırakırsa?" Bunu biraz açmak gerekirse "Tayyip abim seni döver" demeye getiriyor. Kılıçdaroğlu'nun buna cevabı gayet netti; "Ben kendime güveniyorum". Bu sadece bir örnek. Tüm soru ve savunmaların aynı kaynaktan nemalandığı inkar edilemezdi. Pek çok kişinin bana da ulaştığı gibi hem Kanal D hem CNNTÜRK'ün telefonları kilitlendi. Protestolara cevap veremez hale geldiler. Sonunda bakmama kararı aldılar. Verilen arada durum Hakan Çelik'in kulağına üflendi. O da renk değiştirdikten sonra "ilgi büyük" demekle yetindi. Ancak sesinin desibelinin düştüğü dikkatlerden kaçamadı.

Bir başka örnek

Yine CNNTÜRK'te Burhan Kuzu'nun Nevşin Mengü'ye saldırışını izledim. Hocam, kızın sorularına o kadar sinirlendi ki, ağzından çıkanı kulağı duymadı. Tehditlere başladı; "Bana bak, bizden kimse CNN'e çıkmıyordu"yu sokuşturdu. Anlaşılan her Ak Parti'liye birer Hakan Çelik gerekecek. Çünkü; "al gülüm, ver gülüm"lere fena alıştılar. Tek endişem "cırtına cırt" diyen Nevşin'in kapının önüne konması olasılığı. Böylesi örnekler ortada. Daha bir kaç gün önce Aydın Doğan'ın en doğrucu kızı istifa ettirildi. Görünen köy kılavuz istemiyor; "Gerçekleri aktaran sadece üç ekran ve üç gazete kaldı". Gerisi havuz medyasına dahil oldular. Ya da buna mecbur bırakıldılar.

...

ÖZEL NOT: Bu aralar Sayın Cumhurbaşkanının sık sık tekrarladığı "Kimseyi aldatmadım"la başlayan cümlelerine değinmek istiyorum. Bu sözcükleri ilk defa 2004 yılında duymuştum. Sırrı Süreyya Önder'in ağzından çıkmıştı. Bebek katili "Apo'nun vasiyeti" diyerek okumuştu.

***

Çelişki/analiz

Yaşar Usluer'in son mesajı güne uygun:

"Saygıdeğer Burhan abi,

* Benim yazdıklarımı dikkate alarak Ilıcak'lara pazar anılarınızda yer vermeniz güzel. Teşekkür ederim. "Vatan, millet ve insan sevgisi büyük olan Kemal Ilıcak'ın böylesi bir sonu hakketmediği inancındayım" demeniz de çok doğru. Biliyorsunuz şimdiki yandaş medya patronları gibi rüzgar gülü olamadığı için Hürriyet'te yayınlanan haberi hazmedemedi ve Hakk'a yürüdü. Allah mekanını Cennet eylesin.

* Sanki muhalefetin hata yapması yasak, iktidarın serbestmiş gibi kazara yanlış yapanları günlerce dillerinden düşürmüyorlar. İyi de hem demokrasiden söz edip hem karşı fikirlere saygı duymamak, ne yaman çelişkidir. Daha düne kadar "Hayır"cıları teröristlerle bir tutanlar bunlar değil miydi? Geçen dönem Ak Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu'nun "Osmanlı İmparatorluğu'nun 90 yıllık reklam arası sona erdi" demesi ve bazı yöneticilerin önceki demeçleri bir yana son söylemlerine bakalım. "Anayasa değişiklik çalışmaları" ekibinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe -başkanlık sistemi gelirse eyalet sistemine geçilmeli- dedi.

* İstanbul'da konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türk milleti değil tek millet" söyleminin ardından "Kim tek milletten rahatsız oluyorsa defolsun gitsin" açıklamasında bulundu.

* Yine Erdoğan'ın başdanışmanlarından Mehmet Uçum -eski pankartçı- ise rejim değişikliği eleştirilerini haklı çıkaran açıklamada bulundu. Uçum, Twitter'da "Sessiz değil halkımız gümbür gümbür bir devrim yapıyor, farkında mısınız? Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor, 16 Nisan kutlu olsun" diye yazdı.

* İki de bir İnönü'yü örnek vermiyorlar mı? Bunların asıl niyetlerinin "sistem" değil "rejim" değişikliği olduğunu bilmeyen var mı?

Burhan abi, sizin daha önce yazdığınız "Hayır" tahmininin bu sefer de tutacağına eminim. Menemen-Çandarlı oto yolunun temel atma törenine sırf gözlem için katıldım. Çay bahçesinden izledim. Gelenden çok daha fazla resmi-sivil polis vardı. Bazılarıyla görüştüm. "Seçimlerde oy verdim ama bu sefer hayır" daha çoktu. Mecburiyetten gelmişler. Mitinge katılanlarla da görüştüm. Çevre illerden onlarca otobüsle taşınmışlar".

Yazarın Diğer Yazıları