Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Benim sinemalarımdan Oyun Sokağına

“Eskidendi çok eskiden” demiş şair dizelerinde... Eskinin günümüze yansıması ya da eskinin yaşatılması o günün kuşağı ile bugünkü nesil arasında tatlı köprüler kuruyor, hatıraları, sevdaları, anıları tazelememize aracılık ediyor. Hadi biraz nostalji yapalım. Cebinizde leblebi, fıstık güzel bir akşam ve dev bir ekranda açık hava sinema keyfi. Yeşilçam’ın en güzel aktris ve en yakışıklı aktörleri oynuyor. Yani anlayacağınız herkesin bir idolü var... Benim çok küçük olduğum yaşlara rastlıyor ama büyüklerimden duydum, o zamanlar  Kurtuluş semti Dede Efendi sokakta Yavuz Açıkhava Sineması varmış. Keçiören Mecidiye’de Arzum Açıkhava Sineması, Çankaya Yıldız’da Yıldız Açıkhava Sineması, Abidinpaşa Türk-İş Açıkhava Sineması, tabii bunlar hep 80 öncesi 70’lerde ya da daha eski... Yani bir çoğumuzun hatta bizim kuşağın genç olarak yetişemediği yıllardı.
Bugünse Çankaya Belediyesi, yaz etkinlikleri kapsamında Türk sinemasının değerli eserlerini Ankaralılarla buluşturuyor...
“Çankaya Yazı...”  kapsamında Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen açık hava sinema etkinlikleri Memduh Ün’ün yönettiği ve başrollerini Fatma Girik ve Ayhan Işık’ın paylaştığı Avare Mustafa filminin gösterimiyle başladı. Gençlerin yanı sıra çocuklu ailelerin de ilgi gösterdiği etkinlik sayesinde Ankaralılar yeniden “eskidendi çok eskiden”  diye hatırlanan 60 - 70’lerin, frigo buz’lu, çekirdekli, gazozlu açık hava sinemasının keyfiyle buluştu. Çankaya Belediyesi yakın gelecekte yazlık sinema keyfi uygulamasını mahallelerde de gerçekleştirmeyi planlıyormuş. 4 Eylül’e kadar devam edecek olan ve Ankaralıların ücretsiz olarak izleyebildikleri açık hava etkinlikleri her Cuma ve Cumartesi günü saat 20:30’da Sakarya Caddesi’nde gerçekleştiriliyor. Etkinliklerde gösterilen filmlerse dönemin en iyileri; “Karakolda Ayna Var, Yakut Gözlü Kedi, Erkek ve Dişi, Yaprak Dökümü, Köroğlu, Boş Beşik, Kanlı Nigar, Ezo Gelin”. Bence kaçırmayalım.

 

Çankaya Belediyesi
ilk oyun sokağını da açtı

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık; “Bin Çocuk Korosu”  projesinden sonra seçim sürecindeki önemli vaatlerinden biri olan oyun sokakları  projesini hayata geçirdi... Çok iyi düşünülmüş keyifli bir çalışma, hem şehir plancılığı hem de çocukların sağlıklı gelişimi, oyun ruhu ve sokak kültürünü tanıması adına bakın projede neler var.
Çankaya Belediyesi’nde yapılan oyun sokakları düzenlemesinde trafiğin yavaşlatılmasının temel unsur olduğu vurgulanıp bilinçli olarak yaratılan kavisler, çeşitli fiziki tedbirler ve uyarıcılar planlandı. Yayaların yararlandığı alanlar özellikle çocuklar için güvenli mekanlar yaratıldı.
Türkiye’de ilk olarak uygulanan  “Oyun Sokağı” projesi Ankara Birlik Mahallesi 455. sokakta çocuklara hizmet veriyor. Sokağa ağaç ve çiçekler dikildi. Çocukların yaratıcı oyunlar kurabilmelerine yönelik donatı ve mekanlar oluşturuldu. Ayrıca bu çalışma trafik yavaşlatmaya ek olarak yapılan düzenlemelerle dünya şehircilik literatürüne kazandırılan ilk örnek uygulama oldu. Sokak mekanları herkesin “tekerlekli sandalye kullanan, bebek arabalı, yaşlı, küçük çocuk vs” . kolayca ve engelsiz olarak kullanabileceği biçimde tasarlandı.
Çankaya Belediyesi çocuk dostu projelerini hayata geçirmeye devam edecekmiş. Dileriz bu çalışma diğer bütün belediyelerimize örnek teşkil eder.
Ellerinize sağlık Bülent Tanık.

Yazarın Diğer Yazıları