Berat Albayrak: Dolar güvenirliğini kaybediyor

Berat Albayrak: Dolar güvenirliğini kaybediyor
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Paris'te Fransa Finans Bakanı Le Maire ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Paris'te bir araya geldi.

Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımların ele alındığı bildirildi. Görüşmenin ardından 2 bakanın ortak bir basın toplantısı da düzenleneceği belirtildi.

1 saat süren görüşmenin ardından ilk sözü alan La Maire, öncelikle ABD'nin Türkiye ve Avrupa'ya yönelik haksız yaptırımların görüşüldüğünü belirtti.

La Maire, "Türkiye'deki durumun istikrara kavuşması Avrupa ve Türkiye'deki herkesin çıkarına. Türkiye'nin mümkün olan her türlü araçla yapısal reformlara devam etmesi hayati önemde. Bu yüzden Fransa ve Türkiye görüşmeleri çok önemli bir görüşmeydi." ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, sıcak bir ortamda başbaşa ve heyetlerarası geçen görüşmede ABD'nin Türkiye ve AB'ye yönelik siyasi motivasyonla atılan yaptırımların görüşüldüğünü belirtti. Bakan Albayrak'ın açıklamaları şöyle:

DOLAR GÜVENİLİR DEĞİL, EURO İLE TİCARET ÖNEM KAZANIYOR

İki müttefik ülke olarak ortak hareket etme kararı aldık. Fransa bu sağlıksız adımlar karşısında dostluğunu esirgemedi. İki ülkenin ticari ekonomik hacmi dediğimiz 14 milyar Euro olan hacmi 20 milyar euroya çıkarmayı konuştuk.

Atılan adımlar Amerika'nın itibarını zedelediği gibi yalnızlaştırdı. Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybetti. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor.

Türkiye olarak bu süreçte Dünya Ticaret örgütü anlaşmaya uymayan vegiler konusunda Dünya Ticaret Örgütü konusunu ele aldık. Birlikte hareket etmek iki ülkenin çıkarına olacağı çok açıktır. İran konusunu konuştuk. 

Türkiye bölgedeki istikrarlı liman olan çok nadir ülkelerden biridir. Bugün bir kez daha bunu ortaya koyduk ki Amerika ve İran konusunda da aynı konuda düşünüyor ve birlikte hareket etme kararı aldık.

İlgili Haberler