Berlin'de Noel pazarına kamyon daldı

Berlin'de Noel pazarına kamyon daldı
Almanya'nın Berlin şehrinde Noel pazarına giren kamyon facia yarattı. Berlin polisi olayın terör saldırısı olabileceğini belirtti

Berlin'de bir kamyon, şehrin merkezi noktalarından birinde bulunan Breitscheidplatz Noel pazarına girdi. Olayda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 48 yaralının olduğu belirtildi.

Berlin polisi, olaya dair ilk ipuçlarının bir terör saldırısını işaret ettiğini açıkladı. Polis halktan evde kalmasını ve söylentilerden uzak durmasını istedi.

Kamyon şoförünün olayın ardından kaçarak uzaklaştığı ancak daha sonra polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Olay sırasında kamyon şoförünün yanında oturan kişinin ise öldüğü belirtildi.

Olay yerine gelen Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, "Burada bu manzarayı görmek korkunç, çok üzücü, büyük bir şok." ifadelerini kullandı.

Almanya lideri Angela Merkel'in konuyla ilgili bilgi aldığını söyleyen hükümet sözcüsü Steffen Seibert, "Hayatını kaybedenlerin acısını yaşıyor, yaralıların şifa bulmasını umut ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde de Ludwigshafen'de bulunan bir Noel pazarına, DEAŞ bağlantılı 12 yaşındaki bir çocuğun bombalı saldırı girişimi polis tarafından engellenmişti.

BERLİN POLİSİNDEN ÇAĞRI

Bu arada, Noel Pazarı tamamen boşaltılırken Berlin polisi de vatandaşlardan yanlış bilgi yaymamaları ve evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANI MAİZİERE'DEN AÇIKLAMA

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, Berlin'de meydana gelen olayın herkesi sarstığını ifade etti.

Berlin'de güvenlik birimleriyle görüştükten sonra ancak olaya ilişkin net bir açıklama yapabileceğini dile getiren Maiziere, "Olayın arka planı ve gelişimi konusunda henüz kesin bir şey bilmiyoruz." dedi.

İnsanların üzerindeki psikolojik etkisi bakımından açıklamalarda seçilen kelimelerin önemli olduğunu vurgulayan Maiziere, incelemelerin sonucuna göre net açıklamalar yapılabileceğini kaydetti.

Maiziere, "Şu anda 'saldırı'yı ağzıma almak istemiyorum ancak pek çok şey buna işaret ediyor." diye konuştu.

Güvenlik birimlerine güvenilmesini isteyen Maiziere, "Bu olay tam olarak aydınlatılmadan biz durmayacağız." ifadesini kullandı.

"BERLİN VE ÜLKEMİZ İÇİN KÖTÜ BİR AKŞAM"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yaptığı yazılı açıklamada, olay hakkında çok şey bilinmese de düşüncelerinin hayatını kaybedenler ve onların yakınlarında olduğunu belirtti.

"Bu, beni ve sayısız insanı üzen Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam." değerlendirmesinde bulunan Gauck, olayın ardından görev alan arama kurtarma ve güvenlik ekiplerine teşekkür etti.