Beşşar Esad’dan seferberlik çağrısı

Beşşar Esad’dan seferberlik çağrısı
İngiliz Times gazetesinin haberine göre, Esad, 35 yaş altı erkekleri orduda boşalan görevlere yerleştirmek üzere topluyor. Askerden kaçan binlerce kişi tutuklanırken, kontrol noktalarındaki görevliler 1980-1990 yılları arasında doğan erkekleri belirleyip orduya teslim ediyor.

Beşşar Esad’dan seferberlik çağrısı

İngiliz Times gazetesinin haberine göre Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 35 yaş altı erkekleri orduda boşalan görevlere yerleştirmek üzere topluyor. Buna göre, rejimin orduyu güçlendirme kampanyası çerçevesinde, asker kaçakları ve 35 yaş altı erkekler orduya yerleştirilmek üzere hedef alındı. Askerden kaçan binlerce kişinin rejim güçleri tarafından tutuklandığını yazan gazete, kontrol noktalarındaki görevlilerin ise 1980 ile 1990 yılları arasında doğan Suriyeli erkekleri belirleyerek, orduya teslim ettiğini belirtti. Yalnızca Pazartesi günü Şam ve Hama’da yapılan operasyonlarda 1,500 kişinin tutuklanarak orduya gönderildiği öne sürüldü. Gazete, Suriye Anayasası uyarınca ülkede askerliğin zorunlu olduğunu hatırlattı ve askerlik çağına gelen her erkeğin 18 ile 20 ay arası hizmet verdiğini bildirdi. Ancak 2012 yılında ayaklanmaların başlamasıyla, o dönemde askere alınanların dönem sonunda serbest bırakılmadığını vurgulayan haberde, artan asker kaçaklarının orduyu küçülttüğü ifade ediliyor. Ancak Lübnan’dan gelen Hizbullah’a bağlı Şii militanların Suriye ordusunu güçlendirdiği belirtildi. 

“Ayn el-Arap bizim” 
Suriye Enformasyon Bakanı Omran Zubi, terörle mücadelenin Suriye devleti ve yönetiminden uzak bir şekilde yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, koalisyonda Suriye’nin bulunmayışını eleştirdi ve terörle mücadeleye verdiği önemi kesinlikle değiştirmeyeceğini açıkladı. 
Zubi, “Suriye sonuna kadar terörle mücadele edecektir. 
Ayn el-Arap Suriye toprağıdır” dedi. Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de tampon bölgeden bahsetmesi ve Ayn el-Arap’ı stratejik bölge saymasıyla ilgili açıklamaları hakkında ise Zubi, “Bölge Türk toprağı değildir, bu böyle bilinmeli” diye konuştu.