BES’te biriken para nasıl çekilir? Bireysel Emeklilik Sistemi bakiye sorgulama nasıl yapılır

BES’te biriken para nasıl çekilir? Bireysel Emeklilik Sistemi bakiye sorgulama nasıl yapılır
Sigortalı çalışanların zorunlu olarak dahil edildiği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), maaşlarda her ay bir miktar para kesintisi yapılmasına neden oluyor. Peki, BES’te biriken para nasıl çekilir? Bireysel Emeklilik Sistemi bakiye sorgulama nasıl yapılır? İşte detaylar…

e-Devlet üzerinden erişime açık olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ne kadar para biriktiğini öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet ortamından da nasıl sorgulama yapılacağını da araştırıyor. 2003 yılında, yaşlanan nüfus sayısının artması nedeniyle gelecek yıllarda vatandaşların emeklilik yıllarında rahat edebilmeleri amacıyla hayata geçirilen BES’in ne olduğu, BES’te biriken paranın bakiyesi gibi konular araştırılıyor.

BES PARASI NEDİR?

Rahat bir emeklilik dönemi için bireylerin çalışma yaşamları boyunca birikim yapabilmesi için sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek gelir sağlamakta olan özel emeklilik sistemine Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) adı verilmektedir. Sigortalı çalışanlar için zorunlu birikim sunan BES, çoğu vatandaşın unutmuş olduğu bir sistem olduğu için kesilen paralar bu süreç içerisinde birikmeye devam ediyor. BES parası maaşlardan zorunlu olarak kesilmekte olsa da isteyenler sistemden çıkabiliyor. Sistemden çıkılması durumunda BES hesabında biriken para nakit olarak alınabiliyor ve devam eden aylarda da BES kesintisi gerçekleşmiyor.

BES BAKİYESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Sigortalı olarak çalışan vatandaşların zorunlu olarak katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken paranın nasıl öğrenildiği en sık araştırılan konular arasında yerini alıyor. BES’te bakiye sorgulama ile ilgili tüm işlemler e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapılmalı ve ardından arama alanına ‘takasbank’ yazılmalıdır. Ekranın en üstünde ‘Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri’ başlığına tıklamanız durumunda bakiyenizi sorgulayabilirsiniz.

BES’TE BİRİKEN PARA NASIL ALINIR?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikmiş paranız varsa sistemde yazan sigorta şirketiniz ile iletişime geçerek birikmiş paranızı almak için talepte bulunabilirsiniz. BES parasının alabilmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılamıyor. İşlem gerçekleştirebilmek için sistemde kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

BES DEVLET KATKISI NE KADAR?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) kayıtlı olmanız durumunda ödemiş olduğunuz katkı payı tutarının yüzde 30’u oranında devletten destek almaktasınız. Yani aylık olarak ödeyecek olduğunuz 100 TL BES katkı payınız için 30 TL devlet katkısı alabileceksiniz. Devlet katkısı, ödemekte olduğunuz BES katkı payı kadar yükselmektedir. Bu da 200 TL için 60, 300 TL için ise 90 TL devlet katkısı alabileceğiniz anlamına gelmektedir.