Rusya’nın iddiasına IKBY’den yalanlama

Rusya’nın iddiasına IKBY’den yalanlama
IKBY Başkan Danışmanı Mustafa, “Rus ordusunun, IŞİD’e ait petrol tankerlerinin Kürdistan bölgesi üzerinden Türkiye’ye gönderildiği iddiası tamamen asılsızdır” dedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin Danışmanı Kifah Mustafa, Rus ordusunun yayınladığı uydu görüntülerindeki tankerlerin, IŞİD’e ait değil IKBY’den Türkiye’ye giden petrol tankerleri olduğunu açıkladı. Mustafa, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rus ordusunun, IŞİD’e ait petrol tankerlerinin, Kürdistan bölgesi üzerinden Türkiye’ye gönderildiği iddiası tamamen asılsızdır. Söz konusu görüntüler, bölgedeki kuyulardan çıkarılan ham petrolü, İbrahim Halil - Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’deki Ceyhan Limanı’na taşıyan tankerlere aittir” dedi. Bölgede terör örgütü IŞİD’e karşı verilen mücadelenin Rusya tarafından çok iyi bilindiğini söyleyen Mustafa, “Peşmerge, teröristlerin bölgeden uzaklaştırılması için her gün cephede bu örgütle savaşıyor. Peki böyle bir durumda Kürtlerin bölgesi üzerinden IŞİD’in Türkiye’ye petrol sevkiyatı yapmasına hiç göz yumar mı?” diye konuştu.

12 bin tanker iddiası

Rus ordusu, iki gün önce IKBY’nin Zaho ilçesinde bekleyen 12 bin tankerin uydu görüntülerini yayınlayarak, IŞİD petrolünün Türkiye’ye sevk edildiğini iddia etmişti. Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy’un açıklamasında şu görüşlere yer verilmişti: “Zaho’da çekilen görüntülerde Türkiye-Irak sınırının her iki yanında 11 bin 775 petrol tankerlerinin bulunduğunu gördük. Bunlardan 4 bin 530’u Türkiye tarafında, 7 bin 245’i Irak tarafındaydı. Rus hava güçleri operasyonların başladığı 30 Eylül’den bu yana Suriye’de militanların elindeki 2 bin petrol tankerini imha etti. Operasyonların son haftasında ise 17 petrol tanker konvoyu ile 37 petrol çıkarma ve işleme tesisini imha ettik.” Bu ayın başında Rusya Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda da Moskova, IŞİD’in petrol güzergâhını gösterdiği iddia edilen haritalar yayımlamıştı. Ancak Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov’un açıkladığı haritalar dünya kamuoyunca inandırıcı bulunmayarak, ciddiye alınmamıştı.