Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Beyaz bale, Giselle...

12yıl aradan sonra bir başyapıt Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yeniden sahneleniyor. Adolphe Adam’ın dünyaca tanınan beyaz balesi  “Giselle”  baleseverleri büyüleyecek. Eser Jean Coralli ve Jules Perrot’un koreografisi altında Bujor Hoinic’in orkestra şefliğinde Devlet Opera ve Balesi baş koreografı Zeynep Odabaşı tarafından sahneleniyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından 2 aydan bu yana izleyicinin beğenisine sunulmak üzere hazırlanan Giselle romantik balenin en seçkin örneklerinden biri. İlk defa 1841 yılında sahnelenen Giselle’in (ADOB) sanatçıları için özellikle de balenin eğitim kadrosundaki sanatçılar için ayrı bir yeri var. Örneğin kendisiyle görüştüğüm Başkoreograf Zeynep Odabaşı, 95-96 sezonunda İtalyan bir koreograf tarafından sahnelenen eserde başrolü kendisi oynamış, ayrıca Giselle’i yıllar önce ilk sahneleyenler arasında eski bir balerin olan annesinin de olması Odabaşı için bu eseri daha ayrıcalıklı kılıyor. Ekipteki diğer eğitimciler Elif Poyrazoğlu, Serhat Elat, Ayfer Alpan ve Hülya Dizmen’in de daha önce kendisi gibi bu eserde dansçı olarak görev yaptıklarını hatırlatan Odabaşı, Giselle’in Ankara Devlet Opera ve Balesi’ndeki birçok sanatçı için anısı olan, çok özel bir eser olduğuna değiniyor. Özellikle de balenin yeni nesillere sevdirilmesi gereken bir sanat olduğunun altını çiziyor.

Biraz da eserin konusundan bahsetmek istiyorum. Aşkın ve saflığın simgesi olan Giselle sevgilisinin kendisini aldattığını anladıktan sonra bu acıya dayanamaz, delirip ölür. Kendisi gibi aşk acısından hayata gözlerini yummuş diğer kızların ruhlarıyla buluşan Giselle, diğerleriyle birlikte kendilerini aldatan sevgililerinden intikam almak isteyen bir varlığa dönüşür. Nişanlı kızların ruhları olan Wili’ler, kraliçenin emriyle Giselle’in aralarına katılması şerefine dans etmektedirler. Giselle’e aşık olduğunu dile getiren ve nişanlı bir kont olduğu sonradan ortaya çıkan Albercht ise yüreğindeki acıyla Giselle’in mezarına çiçek bırakmak için ormana gelir ve nişanlı kızların ruhları olan Wili’ler tarafından tuzağa düşürülür. Ölünceye kadar dansa mahkum olur, fakat Giselle kontu halen deli gibi sevmektedir... Aşkın, saflığın ve romantizmin tavan yaptığı eserin devamında Kont’la Giselle’in buluşması farklı bir atmosferde devam eder.

Eser 20 Kasım’da (ADOB) sahnesinde izleyenleriyle buluşacak ve sezon süresince de izlenebilecek. Eserin dekorları Nihat Kahraman, kostüm tasarımı ise Nursun Ünlü’ye ait. Işık yönetiminde Fuat Gök görev almış. Eğitmen kadrosunda eser sorumlusu Ayfer Alpan, solist repetitörleri Elif Poyrazoğlu ve Serhat Elat, Kordo bale şefi Hülya Dizmen ve Şef yardımcısı Özlem Kuru Kofalı görev alıyor. Başlıca rollerde görev alan dansçılarsa şöyle: Dünyaca tanınan bale sanatçımız, Belçika Kraliyet Balesi Başdansçısı Ayşem Sunal. Bu arada önemli bir detayın da altını çizelim. Ayşem Sunal ilk kez Giselle rolüyle Ankara seyircisinin karşısına çıkıyor. Giselle rolünü dönüşümlü olarak Sanem Ergüler, Ayşe Fidanlık, Elif Fırat oynuyor. Kont Albrecht ise Bahri Gürcan. Cankat Özer, Emre Güler, Burak Kayıhan ve Kraliçe Myrtha Selin Sezer, Ayşegül Aydemir ve birçok başarılı dansçı bu muhteşem beyaz baleyle seyircinin karşısına çıkıyor. Lirik müziği ve romantik atmosferiyle dünyanın en çok sahnelenen klasik balelerinden biri olan Giselle’i kaçırmayın derim. Ayrıca Ankara Devlet Opera ve Balesi çalışmaları halen sürmekte olan muhteşem eser  “Anna Karenina” ile Aralık ayından itibaren baleseverlerin huzurlarında olacak. Dansın büyülü dünyasına mutlaka katılın. İyi seyirler...

Yazarın Diğer Yazıları