Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? İndirim ne kadar?

Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? İndirim ne kadar?
Bakan Albayrak'ın ÖTV ve KDV'ye indirim yapılacağını duyurmasının ardından Beyaz eşyada ÖTV vergi indirimi ne kadar ve ne zaman bitecek? diye merak etmeye başladı. ÖTV indiriminde son gün tarihi ne zaman...

Beyaz eşyada ÖTV indirimi ne zaman bitecek? ÖTV indirimi ne kadar? Bakan Albayrak dün son dakika indirim haberini duyurdu. Binlerce vatandaşı özellikle yeni evlenecekler ÖTV indirimi ile ilgili detayları öğrenmek istedi. Albayrak, 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında beyaz eşyada ÖTV müjdesi verdi. Albayrak burada yaptığı konuşmada beyaz eşya sektöründe ÖTV oranlarının yıl sonuna kadar sıfıra indirileceğini söyledi. 

BEYAZ EŞYADA ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN BİTECEK

Yıl sonuna kadar klima, buzdolapları, dondurucular, çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, elektrikli süpürgeler, ev işlerinde kullanılan gıda öğütücüleri ve karıştırıcıların ÖTV’si sıfırlandı. Beyaz eşyadan alınan ÖTV yüzde 6.7’ydi. Bu gelişmeyle birlikte hem beyaz eşya satıcılarının satışlarının artması hem de yeni evlenecek gençlerin rahatlatılması hedefleniyor.

ÖTV İNDİRİMLERİ-TIKLA

ÖTV VERGİ İNDİRİMİ NE KADAR

ÖTV'nin sıfırlanması, beyaz eşyada 2 bin TL'lik bir ürünün fiyatında 134 TL'lik, 3 bin TL'lik ürününde 201 TL'lik 4 bin TL'lik bir üründe 268 TL'lik 5 bin TL'lik bir üründe 335 TL'lik ve 6 bin TL'lik bir üründe ise 402 TL'lik bir avantaj sağlayacak.

ÖTV DE YÜZDE KAÇ İNDİRİM YAPILDI

Bakan Albayrak yapılan indirim hakkında şu açıklamalarda bulundu,  "Türkiye için olumlu sürecin başladığını çok net ifade edebiliriz. Bizim 7/24 çalışma tempomuz var. Aynı şekilde güven artırıcı adımları atmaya devam edeceğiz. Bugün aynı noktada bu çerçevede baktığımızda tüm kamuoyuyla açıklama paylaşacağız. Gerek kurdaki etkiyle daralan sektörlerimizi canlandırmak için şunları yapacağız. " 

para-002.jpg

ÖTV İNDİRİMİ HESAPLAMA

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.